MARMARİS, Fethiye, Bodrum ve Güllük Sahil Güvenlik Komutanlığı personellerine Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü tarafından biyokaçakçılıkla mücadele eğitimi verildi.
Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner tarafından 16- 17 Eylül tarihlerinde verilen eğitimlerde personel, doğadan biyolojik ya da genetik kaynakların yetkili makamların izni olmadan toplanıp yurt dışına çıkartılması anlamını taşıyan, silah ve uyuşturucu kaçakçılığından sonra üçüncü sırada yer alan biyokaçakçılık hakkında bilgilendirildi.
Eğitimle ilgili bilgi veren Uzuner, şunları söyledi:
"Üç farklı biyocoğrafik bölgenin kesişme noktası ve dünyadaki sekiz gen merkezinden ikisinin ülkemizde olması ayrıca çok çeşitli orman, dağ, bozkır ve sulak alan ekosistemlerini içermesi, ülkemizi biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir konuma getirmiştir. Ülkemiz tek başına biyolojik çeşitlilik bakımından bir kıta özelliğine sahiptir. Değişik adlar altında ülkemize gelen biyokaçakçılar endemik ve ekonomik değere sahip bitki, böcek, kelebek, kuş, yılan, kertenkele, salyangoz ve kurbağa ve benzeri türlerimizi izinsiz yurt dışına kaçırmaktalar. Biyokaçakçılık sonucunda biyolojik çeşitliliğimiz tahrip olmasının yanında biyolojik ve genetik kaynaklarımız üzerindeki hükümranlık haklarımızın ihlali, biyolojik ve genetik kaynaklarımız üzerinde başka ülkelerin vatandaşlarının veya şirketlerinin fikri mülkiyet (patent) hakkı elde etmesi sonucunda ülkemiz yıllık milyarlarca dolar ekonomik kayba uğramaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu kadar önemli konuya toplumun her kesiminin dikkatini çekmek için iki yıl önce 'Doğada Bırak' sloganı ile biyokaçakçılıkla mücadele projesi başlatmıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar bu kapsamda son bir yılda Gümrük ve Kolluk Kuvvetleri ile ortaklaşa yaptıkları çalışmalarda onlarca biyokaçakçı yakalayarak yasal işlem yapmıştır."

FOTOĞRAFLI