SAMSUN'da sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için başlatılan 'Şifa veren el, onu anlayan yürek projesi’ projesi kapsamında 663 ortaöğretim öğrencisi, hastaneleri ziyaret ederek sağlık görevlilerinin çalışma koşullarını yerinde gördü. Projeyle çocukların sağlık çalışanlarıyla empati kurmaları amaçlanıyor.
Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle uygulanan 'Şifa veren el, onu anlayan yürek projesi’ kapsamında sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi amacıyla geçen Mayıs ayından bu yana 663 ortaöğretim öğrencisi, sağlık çalışanlarını çalışma koşullarında ziyaret edip onlarla bir araya geldi. Aralık ayında protokolün yenilenerek projenin çalışmalarının yeniden hızlandırılacağını dile getiren Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr.Dursun Mehmet Mehel, "Sağlıkta şiddet konusunda yapılan birçok araştırmada hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanları arasındaki iletişim eksikliği ile hasta, hasta yakınlarının hastane kuralları, işleyişi ya da sağlık çalışanlarının çalışma koşulları hakkında bilgi sahibi olmamasının şiddetin ortaya çıkışında önemli bir etken olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitten yola çıkarak gelecekte ortaya çıkabilecek şiddet vakalarının önlenmesi ve iletişim eksikliğinin giderilmesi adına proje kapsamında ilk ve ortaöğretim çağındaki gençlere ulaşmayı hedefledik" dedi.
Projeyle şiddetsiz bir gelecek için bir adım atmayı hedeflediklerini belirten Genel Sekreter Mehel, bunun en önemli yolunun da geleceğimiz olan çocuklarımızla sağlık çalışanları arasında empati kurulması olduğunu belirtti. 
Op.Dr. Mehel, bu projeyle sağlık çalışanlarıyla öğrencilerin birbirlerini tanımaları istediklerini dile getirerek, "Öğrencilerin hekim ve hemşireden ibaret olarak algıladıkları hastane kavramının aslında, bir çok farklı gruptan sağlık çalışanının görev yaptığı ve kendine ait bir çok tedavi prosedürünü içeren kompleks bir yapı olduğunu görmeleri; öğrencilerin hastane ve hastane işleyişini tanımaları ve anlamalarını amaçlıyoruz. Hastane ziyaretleri sonrası yapılacak okul ziyaretleriyle uygulamanın etkilerinin tüm okuldaki öğrencilere yayılmasını sağlanacaktır. Böylelikle iki grup arasında bugünden geleceğe bir bağ kurulacağına inanıyoruz" dedi. 
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr.Mehel, bu ziyaretlerden önce ve sonra öğrencilere sağlık ve hastane algısıyla ilgili anket yaptıklarını, bu anket sonuçlarında öğrencilerin hastane ve sağlık çalışanı algısında olumlu yönde gördükleri dile getirerek "Bu dönem İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle çalışmayı tüm ilçeleri de kapsayacak şekilde çalışmayı genişletmeyi planlıyoruz. Hedefimiz proje kapsamında yılsonuna kadar 5 bin öğrenciye ulaşmak" diye konuştu.
Öte yandan Samsun'da son 6 ayda 2 doktor görev yaptıkları hastanelerde uğradıkları saldırılar sonucu hayatını kaybetti.

FOTOĞRAFLI