İZMİR’in Balçova İlçesi’ndeki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan hemşire 27 yaşındaki Bahar Turan’ın, yaşamını yitiren bir hastanın yakını tarafından tartaklanması, sağlık çalışanları tarafından protesto edildi. Hemşire Turan, saldırının yalnızca kendisine değil tüm sağlık çalışanlarına yapıldığını söyleyerek, gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaklaşık altı yıldır tedavi gören bir hasta geçen çarşamba günü yaşamını yitirdi. İddiaya göre, bu hastanın adı öğrenilenemeyen yakını, görevli hemşire Bahar Turan’ı tartakladı. Darp raporu alan Turan, polise gidip hasta yakınından şikayetçi oldu. Şikayet üzerine saldırgan gözaltına alınıp, hakkında yasal işlem başlatıldı.
Saldırıyı kınamak isteyen sağlık çalışanları bugün öğle, hastane bahçesinde biraraya geldi. Yaklaşık 40 kişilik grup adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) işyeri temsilcisi hemşire Günseli Uğur basın açıklaması yaptı. Daha çok kadın sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldığını savunan Uğur, “Yapılan bir çalışma, Türkiye’de hemşirelerin yüzde 70-90’nın üzerinde mobbinge uğradığını ortaya koymaktadır. Hastalar genelde, erkeklere daha düzeyli, kadınlara daha saldırgan davranmaktadır. Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin sebeplerinin başında sağlık politikaları ve yetkililerin halkla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getiren kışkırtıcı üslubu rol oynamaktadır. Sağlık hizmeti ücretlendirilmemelidir” diye konuştu.
Saldırının yalnızca kendisine yapılmadığına belirten hemşire Bahar Turan da “Aslında burada bir gün hepimizin karşılaşabileceği bir olayı protesto ediyoruz. Daha önce de arkadaşlarımız ya öldürüldü ya da hastanelik edildi. Artık bunların son bulması gerekiyor. Bizler görevimizi baskı altında yapmak istemiyoruz” dedi.
Grup bir süre 'Sağlıkta şiddete son', 'Kadına şiddete son' ve 'Sağlıkta performans şiddet getirir' sloganları attıktan sonra dağıldı.