Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - Beyoğlu'nda, “Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Çernobil nükleer felaketi yıldönümü öncesi nükleer karşıtı eylem yaptı. Bugünün 23 Nisan Çocuk Bayramı olması nedeniyle, Rusya Başkonsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasının bir bölümünü bir çocuk okudu.

Galatasaray Lisesi önünde saat 19.00 sıralarında toplanan “Nükleer Karşıtı Platform üyesi bir grup, Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarındaki Çernobil kentinde bulunan nükleer santralde 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen patlama ve sonrasında oluşan çevre faciasıyla ilgili protesto eylemi yaptı. Slogan atarak yürüyüşe geçen grup, İstiklal Caddesi üzerindeki Rusya Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.

Bazı sendika yöneticilerinin de katıldığı eylem sırasında, bugünün 23 Nisan Çocuk Bayramı olması nedeniyle, açıklamanın bir bölümünü 10 yaşındaki Ulaş Keskin okudu.

Bundan 28 yıl önce meydana gelen kazadan etkilenen 800 bin temizlik işçisinin kaçının hayatını kaybettiğinin henüz belli olmadığı belirtilen açıklamada, “Türkiye de kirliliğe maruz kalan ülkeler arasındaydı. O günün yöneticileri, nükleer santral planlarının tehlikeye girmemesi için, önlem almak yerine olayın üstünü kapatmaya çalıştılar. Bugün, başta Karadeniz olmak üzere herkes bu ihmalin bedelini ödemektedir görüşüne yer verildi.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

MA (CO)