MUĞLA'nın Dalaman İlçesi'nde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde bulunan tarihi yapı, restore edilerek idari bina olarak hizmete girdi. Bursa'nın Karacabey ilçesindeki hippoterapi merkezinin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sinevizyon bağlantısıyla tarihi binanın açılışını yaptı.
TİGEM'in Dalaman işletmesindeki restorasyonu tamamlanan tarihi bina, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki hippoterapi merkezinin açılışını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker sinevizyon bağlantısıyla yaptı. Açılışa Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Garnizon Komutanı Hava Albay Murat Selçuk Çol, CHP'li Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipi, TİGEM Genel Müdürü Ayhan Karamaya, kurum müdürleri ve TİGEM personeli katıldı. Bakan Eker, sinevizyondan eşliğinde tarihi binanın açılışını yaptı.
Binanın geçmişinin Osmanlı dönemine dayandığnı söyleyen Müsteşar Yardımcısı Tunç, "Burada bitkisel üretim ve hayvansal faaliyetler, günümüze kadar sürdü. 1935 yılında Mustafa Kemal tarafından kamulaştırılarak bugüne kadar gelmiştir. 2009 yılından itibaren büyük yatırım gerçekleştirdik. Buranın bünyesindeki tüm ekipmanları yenilenerek modern bir işletme halinde gelmiştir" dedi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, "Tarım Bakanımızı ve personelimizi kutlamak istiyorum. Tarım mirasını koruyan bir Tarım Bakanlığı var, çok teşekkür ediyorum" dedi. Cumhuriyet döneminde tarımla tanışmadıklarını, kurulan Türk devletlerinde tarım yapıldığını söyleyen Vali Çiçek, "Tarımın bugünlere gelmesinde hükümetimizin büyük katkısı var. Muğla'da da sadece turizm değil tarım da var. Hükümetimiz ile el birliği ile bölgemizde tarımını kalkındıracağız" diye konuştu.
BİNANIN TARİHÇESİ
1908 yılında Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından Fransızlara yaptırılan binanın malzemeleri Fransa'dan gemiye Sarsala iskelesine oradan da at, deve ve insan sırtında Dalaman'a getirildiği rivayet edilmektedir. Duvarları özel yontulmuş taşlardan yapılmış, yüksek kapıları, çatı kiremitleri eşkenar üçgen biçiminde özel olarak üretilmiş, muhkem çatı katı ve sütunsuz merdivenleri ile kışın ılık, yazın serin ve havadar olacak şekilde havalandırma bacaları ile dizayn edilmiştir. Esasında bir "Gar" binasıdır. Gar planında inşa edilen bugünkü idari bina; o günden bu yana işletmenin idari binası olarak kullanılmakta; iki katlı binanın her katında yedişer odası bulunmaktadır.

FOTOĞRAFLI