SAMSUN’da 6 yıl önce hizmete giren hafif raylı sistemde görev yapan kadın vatman (tramvay sürücüsü) 14'den 30'a çıkarılacak. Bu kapsamda yeni alınacak kadın vatman için, işbaşı eğitim programı kapsamında kurs açıldı. 32 kadın, 744 saatlik eğitime başladı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve 10 Ekim 2010 tarihinde hizmete giren Hafif Raylı Sistem'de 43 erkek 14 kadın vatman görev yapıyor. Hafif Raylı Sistemi işleten Samulaş (Samsun Proje Ulaşım İmar İnşaat Yatırım Sananayii ve Ticaret A.Ş.) tarafından kadın vatman sayısının artırılması için çalışma yapıldı. Samulaş, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle işbaşı eğitim programı kapsamında meslek edindirme kursu açıldı. Mülakat aşamasında 200 kadın hafif raylı sistem vatmanı olmak için başvurdu. Yapılan eleme ardından 32 kadın Raylı Sistemler Teknolojisi Vatman Meslek Edindirme Kursu'na 15 Ağustos itibariyle başladı. Yüzde 50 istihdam garantili olan kursa katılan kadınlara teorik, hem de pratik eğitim, Samulaş Eğitim ve İnsan Kaynakları Şefi Koral Alten tarafından verilmeye başlandı. 30 Aralık'ta bitecek kurs sonunda 744 saatlik eğitimde başarılı olan 16 kursiyerin Hafif Raylı Sistem'de vatman olarak çalışmaya başlayacağı belirtildi. Samulaş Operasyon Müdürü Sevilay Germi, hafif raylı sistemin 26 durakla, 20 kilometrelik güzergahta hizmet verdiğini bildirirken, şöyle dedi:
"Kursa katılan adayların eğitimleri şu an devam ediyor. Özellikle bayan vatman istihdam edilmesi tercih edildi. Hem çalışan bayan personel sayısının artırılması hem de bayan vatmanların kurallara uyma ve başarı oranları daha fazla olduğu için bunu tercih ettik. Vatandaşlar tarafından da bayan vatmanlara yönelik olumlu tepkiler alıyoruz. Sorumluluğu yüksek bir meslek bu ama bayan vatmanlar bu işi en iyi şekilde yapıyorlar."
Kursiyerlerden İşetme Fakültesi mezunu olan Hilal Karakaya, dedesinin emekli tren makinisti olduğunu babasının da yine emekli tren teşkil memuru olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:
"Dedem ve babamın mesleğinden dolayı ben de trenlere karşı çocukluktan gelen bir merak var. Bu kursun açıldığını duyunca da dedemin mesleğini yapmak istedim ve başvurdum. Kursa başladık, çok güzel gidiyor. Çok heyecanlıyız biran evvel kursu tamamlayıp vatmanlık yapmak istiyorum. raylı sistemdeki yaklaşık 300 kişinin canı size emanet oluyor. Çok dikkatli olunması gereken çok ciddi bir iş. İşin ağır sorumluluğunun da farkındayız."
Çocuk Gelişimi Bölümü mezunu olduğunu kreşlerde veya anasınıfında çalışmak yerine vatmanlığı yapmayı tercih ettiğini belirten kursiyer Sümeyye Tomar, "Kadın vatmanları görünce hevesleniyordum ve mutlu oluyordum. Ben neden yapmayayım dedim ve seçildim. Annem de başvurdu hatta ancak o şartları tam karşılayamadığı için seçilemedi ben seçildim. Zor bir meslek ama ben yapacağıma inanıyorum. Anaokulu öğretmeni olabilirdim ancak kendimi bu mesleğe daha yatkın buluyorum. Çocuklarla ilgilenecekken şimdi tren makinisti olacağım" dedi.

FOTOĞRAFLI