SURİYE'de IŞİD'in merkez olarak kullandığı Rakka kentini almak için uzun süredir hazırlığı yapılan ve 24 Mayıs'ta başlatılan büyük Rakka operasyonu sürüyor. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile birlikte operasyona katılan ABD özel kuvvetlerine mensup askerler, üzerinde modern silah ve uydu cihazları bulunan araçlarla bombalanacak IŞİD hedeflerinin koordinatlarını operasyon merkezine iletiyor. İçerisinde YPG'nin ağırlıkta olduğu DGS güçleri arasında Uzakdoğu kökenli bazı askerlerin de olduğu dikkati çekiyor.

Suriye'deki Kürt internet sitelerinde yer alan haberlere göre, IŞİD'in başkent olarak gördüğü Rakka'nın özellikle kuzey bölgesinin geri alınması için 24 Mayıs'ta başlatılan operasyon sürüyor. İçerisinde YPG'nin bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri, Ehrar Rakka ve Liwa Tahrir Tugaylarının Ayn İsa kasabasından 3 gün önce başlattığı operasyonda, şimdiye kadar yaklaşık 10 kilometrelik bir alanın IŞİD'ten temizlendiği ve köylerin IŞİD'ten kurtarıldığı belirtildi.

Üniformalarındaki YPG arması ile görüntülenen ABD askerlerinin de operasyona katıldığı belirtilirken, ABD Özel Kuvvetlerine mensup olan askerlerin operasyon sırasında üzerinde modern silah ve uydu cihazları bulunan araçları kullandıkları gözlendi.

UÇAKLARA KOORDİNAT VERİYOR

ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları sözcüleri Rakka operasyonu sırasında üniformalarındaki YPG arması ile görüntülenen ABD askerlerinin IŞİD'e karşı savaşan güçlere danışmanlık ve yardım görevinde bulunduğunu açıklarken, ABD askerlerinin uçaklarla vurulacak olan IŞİD hedeflerinin yerden tespiti ve koordinat belirlemesinde rol aldığı DA belirtildi.

Ellerinde bulunan modern cihazlarla Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte hareket eden ABD askerlerinin savaş uçakları tarafından vurulacak olan hedefleri belirledikleri ve böylelikle söz konusu önemli hedeflerin havadan koalisyon güçleri tarafından bombalandığı kaydedildi.
ABD askerleri 2003 yılındaki Irak savaşında da yine Irak'ın kuzeyinde Peşmergeler ile birlikte havadan bombalanacak noktalar için aynı görevi üstlenmişti.

UZAKDOĞULU SAVAŞÇI

Raka'nın IŞİD'ten alınması için başlatılan operasyon devam ederken, operasyonu gerçekleştiren ve yüzde 60'ı Kürt, yüzde 40'ı ise Araplardan oluşan Demokratik Suriye Güçleri içerisinde Uzakdoğu kökenli bazı savaşçılarında olduğu görüldü. Sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre, Rakka operasyonunda  DSG ve Amerika askerlerin yanında yer alan çekik gözlü savaşçıların Çinli, Koreli ve Japon asıllı olabileceği belirtildi.