Şahap AVCI/ ALİAĞA,(İzmir),() - ANGOLA'dan İzmir'in Aliağa İlçesi'ne getirilen ve radyoaktif madde taşıdığı iddiasıyla gündemi uzun süre meşgul eden rafineri gemisi Kuito'nun sökümüne başlandığı belirtildi.
Uzun yıllar Angola açıklarında ham petrol işleyen ve ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için söküm için Aliağa'ya getirilen yaklaşık 350 metre boyunda 53 metre genişliğindeki Kuito gemisinin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun yetkilendirdiği özel firmaya yaptırdığı belirtilen radyasyon ölçümlerinin temiz çıktığı ve gemide tehlikeli atık olmadığı açıklanmıştı. Yapılan tüm ölçümler sonucu radyoaktif madde yönünden temiz olduğu tespit edildiği ileri sürülen geminin sökümüne başlandı. Geminin 150 personel tarafından bir yılda söküleceği ve bu süreçte her aşamanın gözetim altında tutulacağı kaydedildi. Söküme başlanmasından itibaren periyodik bir şekilde devam eden denetimlerinde yapılan ölçüm işlemeleri günlük olarak raporlanacağı, tespit edilen analiz sonuçlarının düzenli olarak ilgili kurumlara iletileceği bildirildi.
1979 yılında ABD'nin New York şehrindeki Seatraın tersanesinde inşa edilen Kuito'nun sökülmesi sonucu 46 bin ton hurda çelik elde edilmesi bekleniyor. 4 Şubat'ta Aliağa'ya ulaşan Kuito, açığa demirlemiş, radyoaktif madde taşıdığı iddialar üzerine çevreciler ve çeşitli meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarından gelen tepkilere rağmen yapılan ölçümlerin temiz çıktığı belirtilerek, 2 gün sonra kıyıya yanaştırılmıştı.

FOTOĞRAFLI