Ümit TÜRK/İSTANBUL,() Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 9 Haziran günü, 12 radyoloji teknisyenin kansere yakalandığı iddiası üzerine Galatasaray Meydanı'nda toplanan Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD) üyesi yaklaşık 50 radyoloji çalışanı basın açıklaması yaparak protesto gösterisinde bulundu. "Çalışıken ölmek istemiyoruz", "Kanser olmak istemiyoruz" yazılı pankart ve dövizler taşıyan topluluk, "Radyasyon vitamin değildir" sloganları attı. Konuya ilişkin basın açıklaması yapan TÜMRAD Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 12 radyoloji çalışanın kansere yakalandığı yönünde çıkan haberlerden sonra dernek tarafından uzman kişilerden oluşturulan bir heyetin radyasyon ölçüm cihazları ile 15 Haziran 2016 tarihinde ilgili hastaneye giderek yerinde incelemeler ve ölçümler yaptığını, yaşananlarla ilgili hazırlanan teknik raporu da yarın kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.

"150 KANSER İHBARI YAPILDI"
Erciyes Üniversitesi'ndeki olaydan sonra derneklerine 150 civarında kanser ihbarı geldiğini vurgulayan Aslanoğlu, "Bu da bize gösterdi ki, bu olay sadece Erciyes Üniversitesi ile sınırlı değil" diye konuştu. Çok yoğun çalıştıklarını ve az personel ile çok iş yaptıklarını dile getiren Aslanoğlu, "Özellikle hastanelerimizde görüntüleme hizmetlerinin taşeron firmalar tarafından yerine getirilmesi, kuralsız ve sağlıksız çalışma koşulları, bizlerin kanser olması için yeterlidir. İlla kanser olmak için radyasona maruz kalmamıza da gerek yok. Taşeronlaşma sistemi ve performan sistemi ortadan kalkmadıkça hepimizin bu yoğun iş temposu içerisinde, yoğun iş yükü altında kanser olmaktan başka seçeneği kalmıyor" diye konuştu.

"RADYOLOJİDE EHLİYETSİZ ÇALIŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLSİN"
TÜMRAD üyesi Ferhat Çetinkaya tarafından okunan basın açıklamasında da, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Çalışma Bakanlığı ve radyolojiyle ilgili diğer kurumların etkin denetim yaparak, radyolojide ehliyetsiz çalışmanın önüne geçilmesini istedikleri belirtildi.
(FOTOĞRAF)