Turgay İPEK/ERZURUM, () - DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "İslam dünyası ile beraber bizim alim yetiştirme düzenimizi gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi. Eğitimle verilen cehalet kadar tehlikeli bir cehalet bulunmadığını belirten Prof.Dr. Görmez, "Baki hakikatlar, fani şahsiyetler üzerine inşa edilmez. Falana bağlılık, falan kitaba, falan şahsa bağlılık İslama olan bağlılığımızın önüne geçtiği zaman en büyük tehlike orada başlıyor" diye konuştu.
Diyanet İşler Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Müftülük binasında 'Hazreti Peygamber ve İnsan Yetiştirme Düzenimiz' konulu sempozyuma Vali Ahmet Altıparmak, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Müftü Hasan Çınar ve çok sayıda davetli katıldı.
SORUNLARIN ODAĞINDA CAHİLLER YOK
Ulucami müezzini Yakup Tosunoğlu'nun Kuran'ı Kerim okumasının ardından kürsüye çıkan Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Görmez sempozyum konusunu, İslam dünyasında ciddi problem olduğu için ele aldıklarını bildirdi. Prof.Dr. Görmez, "Hatta biz Müslümanlar olarak belki ilahiyat fakültesindeki hocalarımızla birlikte bütün İslam dünyası ile beraber bizim alim yetiştirme düzenimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Bugünün 'alim' dediğimiz o büyük insan hangi süreçlerden geçiyor. Bugün İslam dünyasında yaşanan en büyük problemlerin odağında üzülerek belirteyim cahiller yok. Yaşanan en acı en büyük problemlerin merkezinde aslında alim de yok. Ama ilmi müesseselerde tahsil görmüş insanlar vardır" diye konuştu.
İnsan yetiştirme düzeneği üzerinde durulması gerektiğine işaret eden Başkan Görmez, "Biz Allah'ın kitabına, peygamberine karşı ne kadar samimiyiz? Biz neden bu hale geldik? Mümin neden mümine yardımcı, destek olmuyor da kin ve nefret içerisine girebiliyor. Mümin mümine karşı neden kibir ve gurur içinde olabiliyor. Bütün bunlar bizim ciddi samimiyetsizlik sınavı verdiğimizi gösteriyor" dedi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez şöyle devam etti:
EĞİTİMLE VERİLEN CEHALET
"En büyük tehlikelerden biri küçük mensubiyetlerimiz, kimliklerimize dönüşüyor. Küçük mensubiyetlerimiz en büyük mensubeyitimiz olan İslamı mensubiyetin önüne geçiyor. Bu İslam dünyasındaki en büyük tehlikedir. İşin garibi dünyada İslamın küçük mensubiyetler tarafından temsil edilmesi isteniyor. Baki hakikatlar, fani şahsiyetler üzerine inşa edilmez. Falana bağlılık, falan kitaba, falan şahsa bağlılık İslama olan bağlılığımızın önüne geçtiği zaman en büyük tehlike orada başlıyor. Bütün bunlarla yeniden yüzleşmeliyiz, kayıp ve ihmallerimizi telafi etmek için nereye gidiyoruz sorusunun cevabını hep birlikte aramalıyız. Eğitimle verilen cehalet kadar tehlikeli bir cehalet yoktur. Eğitimle sadece ilim verilmiyor, eğitimle öğrenilmiş ve öğretilmiş bir cehalet oluşturuyoruz. Maneviyattan uzak değerler yaşam biçimi ve ilişkiler sistemi pek çok problemleri beraberinde getirmiştir."
Prof.Dr. Görmez'e Vali Ahmet Altıparmak, üzerinde Erzurum'un amblemi bulunan seramik tabak hediye etti.

Tİ(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)