Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - PAK Turizm İşçileri Sendikası'nın 'Turizmde Etik' konulu panelinde konuşan Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu, psikolojik ve fizyolojik tacize ilişkin sektör çalışanları arasında en çok genç kadınların cinsel tacize maruz kaldığını söyledi. Prof. Dr. Sabunoğlu, cinsel taciz şekillerini ise cinsel şaka, zorla öpmek, çimdik atmak, müstehcen sözler ve fıkra anlatımı şeklinde sıraladı.
Aksiyon İş Konfederasyonu'na bağlı PAK Turizm İşçileri Sendikası'nın Antalya Harrington Park Otel'de düzenlenen 'Turizmde Etik' konulu panelinde sektör sorunları konuşuldu. Sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı panelin açılışını PAK Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar yaptı.
TURİZMDE YÜZ KARASI BİR DURUM
Türkiye'de 147 işçi sendikası ve 4 işçi konfederasyonu olduğunu belirten Musa Uyar, 2014'ün Temmuz ayı itibariyle 12 milyon 287 bin 238 SSK'lı işçiden 1 milyon 189 bin 481'inin, yani yüzde 9.68'inin sendikalı olduğunu kaydetti. Turizm sektöründe ise 820 bin 95 SSK'lı çalışandan 29 bin 757'si yani sadece yüzde 3.63'ünün sendikalı olduğunu belirten Uyar, "Ülkemiz adına yüz karası bir durumdur" yorumunu yaptı. Uyar, sektörde işsizlik, baskı ve mobbing gibi birçok problem olduğunu da değindi.
RODOS KADAR DEĞİLDİK İSPANYA'YI GEÇTİK
1970'lerde Türkiye'deki yatak kapasitesinin Yunanistan'ın Rodos adası kadar bile olmadığını hatırlatan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İzzet Bayar, "Bugün sadece Antalya'nın yatak kapasitesi İspanya'dan fazla. Türkiye'ye gelen her 3 turistten 1'i Antalya'ya geliyor ve sadece deniz kum güneşin dışında spor, fuar, sağlık gibi alternatif turizm alanlarında hızlı bir gelişme yaşanıyor" dedi.
NÜKLEER SANTRALE TEPKİSİZLİK AYMAZLIK
Antalya ve Türkiye için turizmin istikbal bir sektör olduğunu belirten Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, "Turizmde etiğin tarifi, 'Antalya'yı bir otel mezarlığına çeviriyoruz' dememektir. Eğer Mersin'de bir nükleer santral yapılırken Antalya turizm sektörü ve halkı buna tepki göstermiyorsa, nükleer santralin dedikodusu bile turizme büyük darbe vururken buna tepki göstermiyorsak aymazlık içindeyiz demektir. 10- 15 liraya otel odaları satıyorsak, sahte ürünler satıyorsak, 8 saat yerine 16 saat işçileri çalıştırıyorsak, sadece mesaileri aldıkları ücretten fazla tutarken bunları ödemiyorsak, bunlar etik olamaz. Müşteriden, devletten çalmayacağız. Müşteriye vaat ettiğimiz ve onun hakkı olan hizmetleri en iyi şekilde kullanmak bence etik budur" diye konuştu.
HÜKÜMETE TEPKİ
PAK Turizm İş'in bağlı olduğu Aksiyon İş Konfederasyonu'nun Genel Başkanı Vedat Öztürk ise en kısa zamanda 20 alt sendikaya yükseleceklerini ve tüm iş kollarında sorunlar olduğunu kaydetti. Başbakan'ın sadece inşaat ve maden işçileri kazalarına yönelik açıklamalarda bulunduğu ve diğer iş kollarından bahsetmediğini belirten Öztürk, "Bunlarla ilgili hükümet çözüm önerisi sunmayacak mı? Hayır. Ne zaman sunacak? Kaza olması lazım. Emek ve sermayeyi bir beden ve ruh gibi görüyoruz. Ama işçileri sömürerek değil" dedi. Öztürk, sendikaların kendi içinde etik davranması gerektiğini de söyledi.
EN ÇOK GENÇ KADINLAR TACİZE UĞRUYOR
Açılış programının ardından gerçekleşen panelde ise Prof. Dr. Zeyyat Sabuncuoğlu, 'Turizmde psikolojik ve fizyolojik taciz ve etik' konusunu ele aldı. Fizyolojik tacizde genellikle erkeklerin kadın çalışanlara, fiziksel görünümü zayıf olanlara, eğitim düzeyi düşük alt kademede olanlara ve özellikle de mutfaktaki personele yönelik yaşandığını kaydetti.
Fizyolojik taciz içinde cinsel tacize de yer veren Prof. Dr. Sabuncuoğlu, mağdurların genellikle kadınlar ve kadınlarda da gençlerin olduğunu söyledi. Kadınların taciz olayını ifade etmekten kaçındığını ve cinsel tacizin yasal anlamda kanıtlanması gerekliliğini de anlatan Prof. Dr. Sabunoğlu, sektörde cinsel tacize uğrayan kadınlara yönelik cinsel taciz biçimlerinin ise fiili sarkıntılık, cinsel şaka, zorla öpme, çimdik atma, müstehcen sözler ve fıkra anlatımı, porno film gösterimi şeklinde sıraladı.

FOTOĞRAFLI