Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, İskenderun Körfezi'ne kurulması planlanan termik santrallerinin deniz suyunu ısıtacağını, külleri ve oluşacak asit yağmurlarıyla balıkçılık başta olmak üzere Amik Ovası'nı yok edeceğini söyledi.
Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) tarafından düzenlenen 'İskenderun Körfezi'nde Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık' konulu panelde İskenderun Körfezi'nde kurulması planlanan termik santrallerin çevreye vereceği zarar anlatıldı. MKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, İskenderun Körfezi'ne kurulması planlanan termik santralinin çevreye büyük zarar vereceğini söyledi. Termik santrallerinin deniz suyunu ısıtacağını belirten Prof. Dr. Ödemiş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu bölgede sadece Sugözü'ndeki termik santral günde 12 bin ton kömür yakıyor. Bu bölgede 16 tane daha termik santralin kurulduğunu düşünecek olursak ve her bir santralin günde 5 milyon ton suyu kaynama derecesinde tekrar denize deşarj edecek. Bu durumda bölgede sadece tarım değil aynı ölçekte balıkçılıkla geçim kaynakları üzerine darbe vurulacak. Bu bölgeye 16 termik santrali kurarak vahşetin en büyüğünü yapıyoruz. Bu termik santraller kurduğumuz andan 15 yıl süreç içerisinde meyve bahçelerinden meyve alamaz hale gelecek. Uzun vadede ise baca küllerini bir yere depolama şansları bulamadıklarından ovalara tarım alanlarına depolamaya başlayacaklar. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Amik Ovası bölgenin en önemli tarım alanlarından biri, hatta Türkiye'nin en önemli tarım alanlarından birisi. Asit yağışları sonucunda toprakların besin maddesi tutma kabiliyetleri tamamen ortadan kalkacak. Amik Ovası yok olacak."
HEAL Hava Kalitesi ve Enerji Danışmanı Deniz Gümüşel, 2015 yılında yaptıkları 'Ödenmeyen Sağlık Faturası' adlı araştırmaya göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 19 termik santralden kaynaklanan hava kirliliğinin sadece sağlık alanında yıllık 3.6 milyar euroya kadar çıkan bir maliyet oluşturduğunu ve yılda 2 bin 876 erken ölüme yol açtığını anlattı.
Hatay Tabip Odası Başkanı Halk Sağlığı Uzman Prof. Dr. Tacettin İnaldı konuşmasında, "Biz hekimler olarak diyoruz ki sağlıklı bir çevre olmadan, sağlıklı bir yaşam olması mümkün değildir. Kirlenmiş bir çevrede, kirli bir ortamda, havası, kirli, suyu kirli, toprağı kirli ortamlarda ne insanların ne de diğer varlıkları sağlıklı yaşamları mümkün değildir" dedi.
Halk Sağlığı Uzmanı Adana Tabipler Odası Temsilcisi Prof. Dr. Gülseren Ağrıdağ ise İskenderun Körfezi'ndeki termik santrallerin çevreye verdiği zararlara anlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"İnsan sağlığı yararına sağlıklı bir enerji geleceğinin kurulması için hekim örgütleriyle çevre örgütleriyle el ele vermek lazım. Gerekirse uluslararası baskı yapılması lazım. Uluslararası bilim insanlarıyla ülkemizdeki değerli bilim adamlarını da yan yana getirmek adına ne katkı yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız."

FOTOĞRAFLI