SAMSUN, () - SAMSUN'da düzenlenecek 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek Türkiye İşitme Engelliler Kadın Basketbol Milli Takımı sporcusu Ecrin Köse, altın madalya için oynayacaklarını söyledi. 9 aylıkken geçirdiği orta kulak iltihabı nedeniyle duyma yetisini kaybeden Köse, 3 yıldır Kadınlar Basketbol Birinci Ligi’nde engelli olmayan sporcularla birlikte oynadığını belirti.
Samsun’da düzenlenecek olan 23'üncü Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye'yi temsil edecek İşitme Engelliler Kadın Basketbol Milli Takımı’nın kentteki kampına Ramazan Bayramı nedeniyle mola verdi. Bayramı Samsun'daki ailesinin yanında geçiren milli basketbolcu 20 yaşındaki Ecrin Köse, 9 aylıkken geçirdiği orta kulak iltihabı nedeniyle duyma yetisini kaybetti. Cihazla kısmen duyabilen Köse, aldığı eğitimlerle ailesiyle işaret dili kullanmadan anlaşabiliyor.
Öğretmeninin yönlendirmesiyle 9 yaşında basketbola başlayan Ecrin Köse, 14 yaşında Samsun Basketbol Kulübü’nde oynamaya başladı ve Kadınlar Birinci Ligi’ne kadar yükseldi.
Şuan 55 Gençlik Kadın Basketbol Takımı'nda oynayan Köse, "3 yıldır Kadınlar Basketbol Birinci Ligi’nde engelli olmayan sporcularla birlikte oynuyorum. Takımla günde iki saat antrenmanımız oluyor. Bireysel olarak ise vücudumu geliştirmek için 2-3 saat güç, kondisyon ve fitness antrenmanları yapıyorum. Basketbolda başarılı olmak için bunlar çok büyük etkenler. Üçlük atmayı seviyorum ve birebirde çok iyiyim. Başlarda konuşanlarla basketbol oynarken zorlanıyordum. Takımla iletişimde sıkıntılar yaşıyor, hocamın dediklerini anlamıyordum. Takımdan bir arkadaşım bu konuda bana destek oluyor. O sayede hocayla birbirimizi anlamaya çalışıyoruz. Zamanla birbirimize alıştıkça da bu iletişim eksikliği ortadan kalkıyor" diye konuştu.
Çocukken Samsun Doğupark’taki potalarda basketbol oynamaya başladığını belirten Köse "Tek kız bendim. Hep erkeklerle oynuyordum. Düştüğümde yada faul olduğunda tekrar ayağa kalkıyordum. Pes etmiyordum. Annem ve babam beni burada izliyordu. Hadi eve gidiyoruz dediklerinde ‘Hayır gitmek istemiyorum’ diyordum. Sıcak da olsa ayrılmıyordum" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde antrenörlük okuyan Ecrin Köse, uluslararası düzeyde de U21 İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası’nda aldığı gümüş madalya ve sayı kraliçeliği başarısı bulunduğunu söyledi.
Deaflympics 2017'nin Samsun’da yapılacak olmasının kendileri için avantaj olduğunu ve altın madalya için oynayacaklarını belirten Köse, "Bu avantajı en iyi şekilde kullanmalıyız. Hedefimiz çok büyük. Birinci olmak için sahaya çıkacağız. Türkiye'nin desteğine inancım tam. Bizim işimiz bırakmamak, sonuna kadar savaşmak. Kazanmak veya kaybetmek önemli değil. Önemli olan savaşmak. Pes etmek yok mücadeleye devam" dedi.

FOTOĞRAFLI