Tolga Özbek / İstanbul, 1 Aralık () – Pegasus Havayolları, tarifeli uçuşlara başlamasının 10’uncu yıl dönümü nedeniyle 2 Aralık Çarşamba gününü 3 Aralık’a bağlayan saat 00.00’dan itibaren özel bir kampanya düzenleyecek.

İç hat veya dış hat fark etmeyen kampanyada ilk 100 bin bileti alanlara bedava bilet verilecek. Bu biletlerin tüm vergi ve harçları da Pegasus tarafından ödenecek. Bu kampanya, Pegasus’un mobil uygulamaları üzerinden gerçekleşecek.

10 yılın hikayesi

Pegasus Havayolları’nı 25 Ocak 2005’te 12 milyon euroya aldıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “O zaman Pegasus 16 uçağı olan, charter (tarifesiz) uçan, genel merkezi bir apartman katında bulunan bir şirketti. Şirketin büyümesi tarifeli uçmaktan geçiyordu. Atatürk Havalimanı’nda ise işimiz zor olabilirdi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ziyarete gittik. Yolcu olmadığından terminalin ışıklarını kapamışlardı. Buradan uçmaya başladık. 10 yılda Türkiye’de havacılık 8 kat büyüdü. 16 uçaktan 66 uçaklık filoya çıktı. Uçuş ağımızı 103 ülkeye çıkardık. 12 milyar dolara 100 adet A320neo ile Türkiye’nin en büyük uçak siparişini verdik. Şirketimizi halka arz ettik. Bugün Pegasus’un borsa değeri 635 milyon dolar” dedi.

Uçak bileti fiyatları yarıdan fazla düştü

Sabancı, Türkiye’yi ucuz uçuşla tanıştırdıklarını söyleyerek şöyle konuştu:

“Sadece bu yılın ilk 9 ayında Türkiye’de iç hatlarda yüzde 23 pazar payına ulaştık. 2002’de İstanbul’dan İzmir’e uçak bileti 130 lira iken bugün en düşük fiyat 49 lira. Fiyatları karşılaştırdığınızda bugün yarısından da daha ucuza uçabiliyorsunuz. Rekabet dış hat bilet fiyatlarını da düşürdü. Her sattığımız 100 iç hat biletinin yüzde 24’ü 50 TL’nin, yüzde 68’i de 100 TL’nin altında.”

"Rusya hattında iptal yok"

Türkiye ve Rusya arasında krize değinen Ali Sabancı, doluluk oranlarının İstanbul-Moskova hattında yüzde 87’den yüzde 81’e düştüğüne dikkat çekti. Mısır’da Şarm el Şeyh uçuşlarına devam ettiklerini belirten Sabancı, “Ek önlemler aldık. Özel güvenlik bagajları kontrol ediyor. Yolcu uçağa binmeden bavulunu gösteriyor. Şu an uçuşlara devam ediyoruz; iptal yok” diye konuştu.

"Rekabetin önü açılsın"

En büyük sorunu dış hatlarda yeteri kadar uçuş izni alamamak olduğunu belirten Ali Sabancı, “İki ülke arasında uçuş anlaşması yapılıyor. Ama 10 uçuş izni alınıyorsa bunun 2-3’ü bize geliyor. Rekabetin olduğu yerde herkes yolcu bulur. İyi rekabet eden ayakta kalır. Bilet fiyatları ucuzlar. Rekabetin önü dış hatlarda da açılmalı” dedi.

Yeni uçaklar Temmuz 2016'da teslim edilmeye başlanacak

Pegasus, 2012 sonunda 100 adet Airbus A320neo olmak için anlaşma yapmıştı. Bu uçakların teslimatı Temmuz 2016’da başlayacak. Pegasus önümüzdeki yıl 7’si A320neo toplam 16 uçak filosuna katacak. Yeni nesil motorları ile yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlayan A320neo’ların koltuk kapasitesi 186.

(Fotoğraflı)