Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - BALIKESİR'in Altıeylül İlçesi'ne bağlı Paşaköy Mahallesi'nin Dumanca Mevkii'nde özel bir şirket tarafından SEKA arazisinde yapılmak istenen termik santrale vatandaşların tepkisi sürüyor. 30'dan fazla sivil toplum örgütü, meslek odası, siyasi parti ve sendikanın oluşturduğu Balıkesir Demokrasi ve Emek Platformu (BALDEP) üyeleri, mahalleye giderek görüştükleri Paşaköylülere destek verdi.
BALDEP üyeleri, dün akşam, mahallelerine termik santral istemeyen Paşaköy'e giderek vatandaşlarla görüştü. Mahalledeki kahvehanelere ve işyerlerine 'Termik santral istemiyoruz' yazılı afişler asan Paşaköylüler, BALDEP üyelerine destekleri için teşekkür etti. Santrale karşı olmalarının nedenlerinin yazılı olduğu broşürleri dağıtan mahalle sakinleri, toplantı öncesi 'Ölüme hayır, yaşama evet' sloganları attı.
"BÜYÜKŞEHİR ÇEVRE KİRLİLİĞİNE GÖZ YUMUYOR"
Görüşme sonunda konuşan Paşaköy Muhtarı Mustafa İkiz, "Biz fabrikaya karşı değiliz, ancak termik santral dışında seçenekler üzerinde durulmasını istiyoruz. İnsanlarımıza, çevreye, tarım arazilerine zarar vereceği için, günde 275 ton ithal kömür kullanılacağı açıklanan enerji santralini istemiyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde doğalgaz kullanmayan binalara çevre kirliliği yaratıyor diye ceza yazıyor. Burada ise kömürün yaratacağı kirliliğe göz yumuyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" dedi.
HAZIRLIKLAR TAMAM, DAVA AÇILACAK
Yetkililere seslenen Paşaköy'ün eski muhtarı Mücahit Can da, "Türkiye'nin en başındaki insan Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Başbakan, Çevre Bakanı, Enerji Bakanı, Balıkesir Valisi, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı, Altıeylül Belediye Başkanı ve Kaymakamımız başta tüm yetkilileri termik santral konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bunun yanında hukuk mücadelemiz de sürüyor. Gerekli belge ve bilgileri topladık, avukatlarımızla görüştük, en kısa zamanda projenin iptali için yargıya giderek dava açacağız" diye konuştu.
"ŞU AN YAPILAN İŞLEM HUKUKSUZDUR"
Termik santralin kurulacağı alan olan SEKA Kağıt Fabrikası'nın özelleştirilmesinin iptaliyle ilgili İdare Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nin 5 ayrı kararı olduğunu belirten BALDEP üyelerinden Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi eski Başkanı Cengiz Dikici de, "Dolayısıyla şu anda bu mahkeme kararlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılmadığı için mülkiyet boşluğu var. Albayraklar oranın sahibi değil, hatta kiracısı bile değil. Şu an yapılan işlem hukuksuzdur. Şirket, Altıeylül Belediyesi'ne 'Yurtdışından getireceğimiz makineler, binalara sığmıyor' diyerek yükseklikle ilgili imar tadilatıyla geldi. Biz buna itiraz ettik. Burada mülkiyet sorunu var, mülkiyet sorunu çözülmeden plan değişikliği yapılamaz dedik. Belediye bu talebimizi reddetti. Şimdi imar tadilatı değişikliğinin iptali için dava açıyoruz. Burada temel sorun şu; Şirket yetkilileri, 'Termik santral yaptığımızda her türlü şartnameye, yönetmeliğe uyacağız, bacasından duman çıkmayacak' dese bile en yüksek yargı olan Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan bir anlayışın yönetmeliklere uymasını beklemek saçmalık olur. Bu bizim aklımızla da alay etmek olur" dedi.
"BİRLİK OLUN" ÇAĞRISI
BALDEP'in eski Başkanı Behiç İstanbulluoğlu, mücadelede halkın bir arada olmasını gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Biz eğer buradaki tüm köylüler, Balıkesir'deki tüm insanlar birlikte olmazsak gücümüzü ortaya koymazsak, bu saldırıyı göğüsleyemeyiz. Balıkesir'de yapacağımız basın açıklamalarına Paşaköy, Atköy'den diğer çevrelerden tüm insanların katılımı çok önemli. Onlara ancak böyle geri adım attırırız. Biz sonuna kadar sizinle birlikteyiz ve onlara istediklerini vermeyeceğiz."
"GEREKLİ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ"
Paşaköy'de yaşanan süreci başından itibaren yakından takip ettiklerini belirten CHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi ve Çevre ve Sağlık Komisyonu Üyesi Serkan Sarı, "Milletvekilimiz Ahmet Akın'la da daha önce buraya gelerek yerinde tespit yaptık. Paşaköylülerin tepkisi ve bölgede yaratacağı rahatsızlık bizim en önemli gündem maddelerimizden biridir. Bu konuda gerekli siyasi mücadeleyi vereceğiz" dedi.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILACAK
Termik santralin sadece Paşaköy'ün sorunu olmadığını, ovadaki diğer köyleri de yakından ilgilendirdiğini ve onların da desteğini almak için çalışmalar yapacaklarını belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Balıkesir Şube Başkanı Necdet Bayhan da imza kampanyası başlatacaklarını açıkladı.
HALKTAN TEŞEKKÜR
BALDEP üyelerine destekleri için teşekkür eden Paşaköy sakinlerinden Perihan Çolpan, "Kendimizi yalnız hissetmiştik. Bugün sizleri aramızda gördüğüm için çok mutluyum. Sonuna kadar da sizi yanımızda görmek istiyoruz. Bu topraklar zehirlenmesin, hayvanlarımız ölmesin, tarım alanlarımız zarar görmesin diyoruz. Çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakmak istiyoruz" diye konuştu. Toplantı, alkış ve sloganlarla sona erdi.

FOTOĞRAFLI