ÖZGÜR Suriye Akademisyenler Birliği'nin, Gaziantep’te yapılan toplantıyla kurulduğu ilan edildi. Toplantıya katılan Akademisyenin Kurucu üyesi Prof. Dr. Muhyiddin Benene, "Savaş sebebiyle Suriye'de üniversite öğrencilerinin aksayan eğitimini devam ettirmek için tamamen ücretsiz olarak bir üniversite kuracağız. Üniversitemizin adını da Özgür Üniversite koyacağız" dedi.

Gaziantep Bülbülzade Vakfı'nın Mütercim Asım Konferans Salonu'nda toplanan Suriyeli 80 akademisyen, Özgür Suriye Akademisyenler Birliği'ni kurduklarını ilan etti. Toplantıya Suriye Ulusal Devrim Konseyi Üyesi Celalettin Hancı ve dünyanın çeşitli yerlerinden Suriyeli akademisyenler katıldı. Toplantıyla ilgili bilgi veren Özgür Suriye Akademisyenler Birliği kurucularından Prof. Dr. Muhyiddin Benene, birliğin aslında bir yıl önce kurulduğunu ancak çeşitli sebeplerden dolayı ilanının bu güne kaldığını belirerek, "Birliğin kurulmasında bizlere katkı veren Anadolu Platformu ve Bülbülzade Vakfına sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.

'ÖZGÜR ÜNİVERSİTE' KURACAĞIZ


Şam Üniversitesi'nde öğretim üyesi iken 1986 yılından Hafız Esad rejiminin baskıları sonucunda Fransa’ya gitmek zorunda kaldığını ifade eden Prof. Dr. Benene, amaçlarının savaş nedeniyle Suriye'de eğitimlerine devam edemeyen öğrencilere yardımcı olmak olduğunu söyledi. Suriye öğrenciler için üniversite kuracaklarını ve bu üniversiteye de Özgür ismini vereceklerini belirten Prof. Dr. Benene, şunları söyledi:

"Savaş sebebiyle Suriye’de üniversite öğrencilerinin aksayan eğitimini devam ettirmek için tamamen ücretsiz olarak bir üniversite kuracağız. Üniversitemizin adını da Özgür Üniversite koyacağız. Binamız hazır, eksiklerimizi giderdikten sonra inşallah çok yakında eğitime başlayacağız. Ayrıca akademisyenlerimiz için bir havuz oluşturacağız. Oluşturacağımız bu havuz ile ihtiyaca göre nitelikli akademisyen yetiştirilmesine katkı sağlayacağız."

Toplantıya Suriye'den ve çeşitli ülkelerden akademisyenlerin katıldığına değinen Prof. Dr. Benene; "Toplantı için Avrupa’dan ve Amerika’dan gelen Suriyeli akademisyenler var. Birlik merkezini Suriye’ye yakın olması hasebiyle Reyhanlı olarak belirledik. Türkiye ile eğitim konusunda işbirliği yaparak tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz" dedi.

'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ ALANA KADAR YOLUMUZDAN DÖNMEYECEĞİZ'

Toplantıda Suriye'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Muhyiddin Benene, "Bunca kan, bunca gözyaşı ve bütün batılı güçlerin karşımızda olmasına rağmen Suriye’nin geleceğini çok aydınlık görüyorum. Biz özgürlük için yola çıktık, özgürlüğün ve onurun bedeli çok büyüktür. Şimdi o bedeli ödüyoruz ve özgürlüğümüzü alana kadar yolumuzdan dönmeyeceğiz" diye konuştu.