Gökhan CEYLAN/SİVAS, () - SİVAS'ta Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından 'İsmet İnönü ve Sivas' konulu panel düzenlendi. Konuşmacı olarak panele katılan 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve babasıyla ilgili anılarını anlattı.
Cumhuriyet Kadınları Derneği Sivas Şubesi, 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün bir dönem ikamet ettiği İnönü Konağı'nda 'İsmet İnönü ve Sivas' konulu panel düzenledi. İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker'in konuşmacı olarak katıldığı panele Sivas Valisi Davut Gül, CHP İl Başkanı Ulaş Karasu ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı. Panel, Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü okutmanı Ahmet Necip Günaydın'ın, İsmet İnönü'nün Sivas'ta yaşadığı dönemi anlatmasıyla başladı.
Daha sonra İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker babasını anlattı. Babası İnönü'nün Sivas'ı çok önemsediğini ve sık sık anlattığını ifade eden Toker, babasının çocuklarına olan ilgisinden de bahsederek, şunları anlattı:
"Babamın babası çok sert bir insanmış. Hatta 'Ben kolordu komutanı olduğum zaman bile babamdan çekinirdim' derdi. Yani o kadar sert bir babaymış. Onun için kendisi bizlere o şekilde davranmak istememiş, bizlere daha yakın olmak istemiş. Hatta arkadaş olmak istemiş. Bizlere karşı çok disiplinli olmasına rağmen son derece yakın, sıcak bir babaydı. Onun döneminde çocuklara fazla sevgi göstermek aykırı görünüyormuş ama kendisi her zaman bize çok sevgiyle yaklaştı ve her zaman bizi kendi hayatının içine soktu."
8 yaşına kadar Atatürk'ü de çok sık gördüğünü belirten Özden Toker, "Atatürk bizim eve çok sık gelirdi. Ve biz çocuklar etrafına toplanırdık. Tabi bizi çağırdığı zaman gidip elini öperdik. Her zaman karşısına çıkamazdık. O zaman bize, 'Çocuklar kendinize güveneceksiniz soru soracaksınız, merak edeceksiniz, soru soracaksınız. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp' derdi. Evet gençlere söylüyorum, merak etmeniz lazım" dedi.