Çağatay KENARLI-Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, () FATİH  Topkapı Mahallesi'nde bulunan Oruç Baba Türbesi'nin de içinde bulunduğu parkta Ümmi Sinan Tekkesi'nin kalıntılarının ortaya çıkarılması için kazı çalışması başlatıldı. Arsadaki parke taşların kaldırıldığını gören mahalleli, çalışma alanında arkeolog olmadığını iddia ederek çalışmayı durdurdu. Olay yerine polis ve zabıta ekipleri sevk edildi.
Ayrıca arsaya 'İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 1675 Sayılı Kararıyla, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk ve İslam Eserleri Müzesi Sorumluluğunda Arkeolojik Kazı Sahasıdır. Girmek Yasaktır' yazılı bir tabela konulduğu görüldü. Öte yandan geçtiğimiz hafta parkın çevresini demir perdeyle çevreleme işlemi zabıta ekipleri tarafından, izinlerin eksik olduğu gerekçesiyle durdurulmuştu.

"ARKEOLOG OLMADAN KAZIYA BAŞLANILMIŞ"
Avukat Arman Yılmaz ise, kazının arkeolog eşliğinde yapılması gerektiğini ve arkeolog olmadan kazıya başlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz hafta bu alanın çevresine saç levhalar konuldu. Belediyeden izinleri olmadığı gerekçesiyle durdurmuştu. Şu anda temeli kazıyorlar, arkeolog geleceğini söylüyorlar. Ancak onun eşliğinde bir temel kazısı yapılacağı söyleniyor. Müzeler Genel Müdürlüğü ile telefonla görüştük, böyle bir izinlerinin olmadığını öğrendim. Vakfın elinde Bölge koruma kurulundan alınması gereken temel kazı izinleri var. Bu çalışmayı Müzeler Genel Müdürlüğü'nden gelen arkeolog eşliğinde yapmaları gerekiyor. Bu arkeolog yok, Müzeler Genel Müdürlüğü'ne de bir başvuruları yok. Bizde böyle bir başvuruları olmadığı gerekçesiyle bu çalışmayı yapamayacaklarını söylüyoruz. İzinsiz çalıştıkları için Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bildirdik, görevlileri yolladılar oları bekliyoruz."

TEK DİNLENME ALANIMIZ
Zeynep Sevim isimli bir mahalleli ise, tek dinlenme alanlarının burası olduğunu ifade ederek, "Geylani vakıfı burada 3 katlı bir külliye yapacak. Fatih'in kıymetli bir bölgesinde çok değerli bir alan. Çok cüzi bir rakama kiralanmış. Biz mahalle halkı olarak hiçbir kurum ve kuruluşa antipati beslediğimizden değil, boş alan, park olarak kalmasını istiyoruz. Deprem gibi olaylar olduğu zamanlarda biz buraya kaçıyoruz. Akşamları çayımızı burada içiyoruz. Bu mahalle için bu alan özel bir alan tek boş yerimiz burası" dedi.

VAKIF GÖNÜLLÜSÜ: MİLLET TEKKE KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENSİN DİYE YAPIYORUZ
Arazi içinde bekleyen Geylani Vakfı gönüllülerinden Kuddisi Usta, kendilerine tepki gösterenlerin mahalleli olmadığını, 3-5 provakatör olduğunu iddia etti. Usta, “Biz burayı kurtarıyoruz, belediyeye kalsa burada daha büyük yapılar yapılacak. Biz tekkeyi millet için yapıyoruz. Millet tekke kültürünün öğrensin diye açıyoruz" dedi. Oruç Baba türbesinin bulunduğu arazi içerisine 2 ya da 3 katlı bina yapılacağını ifade eden Usta, “Eğitim alanı olacak, gerisi halka açık olacak" şeklinde konuştu. Mahallelinin türbe kapıları önündeki bekleyişleri devam ediyor.

(FOTOĞRAF)