Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde ormanda keçi otlatırken ağaca takılmış yaralı bir şahin bulan 26 yaşındaki Erdal Kavgacı, güvercin ve tavuklarının azılı düşmanı olmasına karşın evine getirdiği şahini tedavi etmeye çalışıyor.
Fethiye'deki 1750 rakımlı Mendos Dağı'nın eteğinde keçi otlatan Erdal Kavgacı, birkaç gün önce dağın batı yamacındaki Karagöl Mevkii'nde yaralı bir şahin gördü. Sandal ağacının dalına takılmış şahinin sol kanadını sineklerin sardığını fark eden Kavgacı, ölüme terk edemediği yırtıcı kuşa yardım etmek istedi. Ağaca tırmanarak gömleğini şahinin üzerine atan Kavgacı, kuşu 3 metrelik ağaçtan indirdi. Bir süre havalanması için bekleyen Kavgacı, uçamayacağını anladığı yırtıcı kuşu evinde tedavi etmeye karar verdi. Kavgacı, 3 kilometre boyunca kucağında taşıdığı şahinin pençe darbelerine de aldırış etmedi. Patlangıç Mahallesi'ndeki evine getirdiği şahinin kanadına kendi hayvanları için de kullandığı ve yarayı tedavi edici özelliği olan ilaç süren Kavgacı, kanat açıklığı 1.5 metreye yaklaşan şahine su ve et verdi.
GÜVERCİN VE TAVUKLARIN AZILI DÜŞMANI
Kuşları çok seven Kavgacı, evinde beslediği güvercin ve tavukların azılı düşmanı şahinin iyileşmesi için tedavisine devam ediyor. Ürkütücü bakışları ve gagasıyla dikkat çeken şahini korkmadan kucağına alan Kavgacı, hayvanın tekrar uçacağı günü dört gözle bekliyor. Şahinin etten başka bir şey yemediğini anlatan Kavgacı, "Beslediğim güvercinler kartallar tarafından birçok kez kapıldı, ancak bu doğanın kanunu. Eve getirirken çok iş kesti. Elimi yaraladı. Yine de ölmesine razı olamadım" dedi.
'BİR AVCI ZEVK İÇİN ATEŞ ETMİŞ OLABİLİR'
Şahinin sol kanadında 2 ayrı yara olduğunu belirten Kavgacı, "Çiftleşme döneminde başka bir şahin tarafından yaralanmış olabilir ya da bir avcı zevk için ona ateş etti. Kanadına pansuman yaptım. Şu an iyileşme sürecinde. 4- 5 kilogram ağırlığı var. Pençesiyle avucumu kilitlediğinde kurtulmak için çok çaba gösterdim. Bulduğum yerde bıraksam ziyan olurdu. Sinekler kanadını sarmıştı. Birkaç kez denedim ancak şu an iyileşmediği için uçamıyor" diye konuştu.
Erdal Kavgacı, yaralı şahini tedavi edememesi halinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerine teslim edeceğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI