Ferudun ALTUNTAŞ / FATSA(Ordu), () - ORDU'nun Fatsa İlçesi'nde yabancı ortaklı özel bir firma tarafından 100 dönümlük orman arazisinde siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatılmasına tepki gösteren vatandaşlar eylem yaptı. Yaklaşık 500 kişi, siyanür karşıtı dövizler taşıyıp sloganlar attı.
Fatsa’ya bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkisinde özel bir firma (Altıntepe Şirketi) tarafından 3 ay önce 100 dönümlük orman arazisindeki ağaçlar kesilerek siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatılmasına mahalle sakinleri ve çevreciler, bugün ilçede eylem yaparak tepki gösterdi. Yaklaşık 500 kişiden oluşan çevreci grup Sakarya Mahallesi Yunus Emre Köprüsü’nde bir araya geldi. Kadınlar yöresel kıyafet olan 'peştamal’ giyerek eyleme katıldı. Düzenlenen yürüyüşte eylemciler 'Tarlamda mısır, bahçemde fındık yiyebilmek için siyanüre hayır', 'Zehirlenmek istemiyoruz’, ‘Siyanürcü şirket, Fatsa’yı terk et', ‘Siyanür istemiyoruz’, ‘Toprağına sahip çık’ yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Ardından sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.
'KÖYLERİMİZDE HAYALET DOLAŞIYOR' 
Burada grup adına basın açıklaması yapan Özge Yağcı, siyanürcü şirketin gözünü para hırsı bürüdüğünü öne sürerek şunları söyledi:
"Çığlığımızı tüm dünyaya duyurmak için burada toplandık. Köylerimizde bir hayalet dolaşıyor. Ağaçlarımızı, topraklarımızı, suyumuzu yiyerek büyüyen canavar bu. Hepimizin bildiği gibi topraklarımız işgal altında. Bugün şirketin elleri değiştirilen yasa ile güçlenmiştir. Karadeniz Bölgesi’nde doğa talanlarının artmansın en büyük nedenlerinden biri de budur. Siyanürle altın arama üretimi Avrupa’da yasaklanmıştır. Toprağımızı ekmeğimizi elimizden alıyorlar. En temel geçim kaynaklarımız yok oluyor."
Yaklaşık 1.5 saat süren eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.
FOTOĞRAFLI