ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi sahillerinden çıkılan umut yolculuğu, dün 7'si çocuk 14 kişinin ölümüne rağmen hız kesmeden sürüyor. Olayın üzerinden birkaç saat geçmesine rağmen 4 lastik botta onlarca kaçağın 8 mil mesafedeki Midilli'nin Molivos Kenti ile Petra Plajı sahillerine ulaşabilmek için yaptığı yolculuk tarafından görüntülendi. Herkesin gözü önünde hareket eden 4 bottan 1'i yakalandı, 3'ü Midilli'ye ulaştı.
Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak daha iyi bir yaşam hayaliyle Avrupa'ya gitmek üzere yola çıkan kaçak göçmenlerin en önemli kaçış güzergahlarından birisini olan Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi sahilleri durulmadı. Ağırlıklı olarak İstanbul'dan karayoluyla Ayvacık sahillerine getirilen kaçakların çileli yolculuğu gece başlıyor. Kaçaklar, organizatörlerin bekleme noktası olarak gösterdikleri zeytinlikte soğuk havaya rağmen geceyi derme çatma çadırlarda geçiriyor. Bölgede özellikle gece saatlerinde düşen hava sıcaklığı anne ve çocuklara zor anlar yaşatıyor. Ayrıca yiyecek ve içecek sıkıntısı en önemli sorunu oluşturuyor.

Karadan jandarma ve polisin, denizden Sahil Güvenlik denetimlerine rağmen sabah Assos Limanı'ndan Babakale Limanı Mevkii'ne kadar uzanan geniş sahil şeridinden Midilli'ye gitmek üzere umut yolculuğuna çıkılıyor. Güvenlik güçlerini aşarak başlayan yolculuk, bazen lastik botun patlaması ya da su alıp batması sonucu faciayla bitiyor.

ÖLÜMLER BİLE HIZI KESMEDİ

Son olarak dün 7'si çocuk 14 kişinin öldüğü faciaya rağmen 8 mil uzaklıktaki Midilli'ye ulaşabilmek için yapılan kaçak geçişlerin sürdüğü görüldü. Faciadan birkaç saat sonra, bölgede güvenlik hareketliliğinin en yoğun olduğu sırada tıklım tıklım dolu 4 kaçak botu kısa aralıklarla Midilli'ye doğru hareket etti. objektiflerince görüntülenen o anlarda; üç lastik botta 90 kaçak Midilli'ye ulaşmaya başarırken 1 bot Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandı. Lastik bota bindirilmiş çoğunluğu Suriye uyruklu 50 mültecinin umut yolculuğu, yeniden başlamak üzere Türkiye kıyılarında bitti.
G20 LİDERLERİNDEN YARDIM İSTEDİLER

G-20 zirvesinin Türkiye'de gerçekleştirileceğini öğrenen kaçaklar, özellikle ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sorunlarına üretecekleri çözümleri beklediklerini ifade etti. İran'ın başkenti Tahran'dan Avrupa hayaliyle yola çıkan ve Ayvacık sahillerinden Midilli Adası'na kaçmak için kendisine gelecek sırayı bekleyen 23 yaşındaki Amir Giryar, Obama ve Merkel'e seslenerek, sınır kapılarının açılmasını istedi. Giryar, "Çocuklar burada ölüyorlar. Açsınlar yolları. Kış geliyor. Kapıları açsınlar da biz gidelim. Obama, Almanya, Avrupa yolları açsın. Yemek içmek yok burada. Soğuk havalarda üşüyoruz" dedi. Giryar, Midilli'ye ilk geçme girişimlerinde Sahil Güvenlik ekiplerine yakalandıklarını ve şimdi ikinci kez şanslarını deneyeceklerini sözlerine ekledi.
Afgan uyduklu Muhammed Akin da ülkelerinde güvende olmadıklarını belirterek, "Bu yüzden Avrupa'ya gitmek istiyoruz. Ancak burada da yemeğimiz, suyumuz yok. Geçiş hakkı istiyoruz. Avrupa'ya ulaşmak için bir şekilde Yunanistan'a geçmek zorundayız" diye konuştu.
Sağ ayağını kaybeden ve protez ayağıyla umut yolculuğuna çıkan Afganistanlı Muhammed Reza da Taliban'ın zulmünden kaçtığını söyledi.