Edip TEKİN/ BURSA, ()– ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, okullarda yaptıkları gürültü kirliliklerinden elde edilen sonuçların endişe verdiğini söyledi. Doç.Dr.Bulunuz, sınıflarda ve teneffüslerde ölçülen gürültünün geçici veya kalıcı işitme kaybına, tekrarlayan kulak iltihabı hastalıklarına, mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk, stres, dikkat dağınıklığı ve düşünme gücünün zayıflamasına neden olduğunu söyledi. Araştırmada yaşanan gürültü kirlilğinin öğretmenleri de olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı.
UÜ tarafından, gürültü kirliliğinin neden olduğu etkenlerin araştırılması için pilot olarak seçilen Hüsnü Züber İlkokulu, Özel 3 Mart Eğitim Kurumları, Sadettin Türkün ve Dilek Özer ortaokullarında araştırma yapıldı. Elde edilen verileri Doç. Dr. Yurdun Orbak ve Yrd. Doç. Dr. Nermin Bulunuz ile paylaşan Doç.Dr.Mızrap Bulunuz, okulların ana sınıfından başlayıp 8'inci sınıfa giden öğrencileri de kapsadığını hatırlattı. Doğada yaşanan gürültü kirliliğinin ilginç rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Doç.Dr.Mızrap Bulunuz, okullarda yaşanan gürültü kirliliği düzeyinin beklenilenden çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.
DERS SIRALARINDAKİ GÜRÜLTÜ ELEKTRİK SÜPÜRGESİYLE AYNI
Yaptıkları araştırmalarda, ders sıralarında 72 desibel düzeyindeki gürültü ölçtüklerini belirten Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, bunun bir elektrik süpürgesinin çıkardığı gürültüye denk olduğunu belirtti. Tenefüs sırasında ölçülen 95 desibel düzeyindeki gürültünün ise büyük bir beton kırma matkabının çıkardığı gürültü ile aynı olduğuna işaret eden Doç.Dr.Bulunuz, elde edilen bu değerlerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın eğitim kurumları için belirlediği 45 desibel sınırının üzerinde olduğunu belirtti.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ HASTALIKLARI
Gürültünün kirliliğinin yetişkin ve yaşlıları değil, gelişimini tamamlamamış çocuk ve gençleri daha çok etkilediğini söyleyen Doç.Dr. Bulunuz, “Gürültü kirliliği geçici veya kalıcı işitme kaybına, tekrarlayan kulak iltihabı hastalıklarına, mutsuzluk, halsizlik, yorgunluk, stres, dikkat dağınıklığı ve düşünme gücünün zayıflamasına yol açıyor. Bu gürültü ayrıca, birinci sınıfa giden öğrencilerin okuma ve yazmayı 3-4 ay daha geç öğrenmelerine neden oluyor. Zeka gelişimini olumsuz yönde etkileyen gürültü, anlatılanları öğrenemeyen öğrencilerin başarılarınıda maalesef etkiliyor"dedi.
Yaşanan gürültünün öğretmenlerin performanslarınıda etkilediği açıklayan Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, konuyla ilgili olarak konuştukları öğretmenlerden, 'Eve gittiğimde böyle sanki büyük bir savaştan çıkmış gibi kendimi hissediyorum', 'Günde 10 saat derse girebiliriz, hiç problem değil ama gürültülü bir ortamda verilen 10 saatlik eğitim bizleri 20 saat ders anlatmış gibi etkiliyor', 'Gürültü psikolojimizi bozuyor. Aşırı dercede sinirli oluyoruz: Düşünemiyoruz, bir konuya odaklanamıyoruz. Yapmamız gerekenleri unutuyoruz' yanıtları aldıklarını söyledi.
Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, yaptıkları araştırma sonucu Merkez Nilüfer ilçesinde tespit edilen dört okulda, 207 öğretmen ile 2 bin 901 öğrenciye gürültü kirliliğne karşı farkındalık ve duyarlılık kazandırılması için eğitim verdiklerini açıkladı.