KANUN Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevinin 75. gününde polis tarafından gözaltına alınmalarının ardından çıkarıldıkları mahkemece  tutuklandı.

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutuklanmasını değerlendiren avukat Selçuk Kozağaçlı, tutuklama gerekçesinin Türkiye tarihinde görülmemiş bir gerekçe olduğunu söyledi.

Kozağaçlı’nın açıklaması şu şekilde:


Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 20 günlük eylemleri nedeni ile tutuklandılar. Dün itibari ile geçtiğimiz 20 günden öncesi için ise tutuksuz olarak yargılandıkları bir dava açıldı. Sadece 2 Mayıs ile 20 Mayıs tarihleri arasındaki etkinlikleri nedeni ile tutuklandılar. Tarihte görülmemiş bir tutuklama kararı gerekçesi gördük.
Tutuklanmamaları adli sistemin işleyişine zarar vereceğinden dolayı bir tutuklama yaptı yargıç. Ancak bizim hukukumuzda böyle bir tutuklama gerekçesi yok.Tamamen talimata dayalı bir tutuklama yaşandı. Hakime de ifade ettiğim gibi her kim Nuriye ve Semih'in tutuklanmasını organize etmiş ise hükümetin kamudan ihraçlar konusundaki politikasını baltalamak için yapmıştır.

Binlerce kamu emekçisini umutsuzluğa sevk etmek amacı ile alınmış bir karardır. Komployu yapanlar birkaç ay içerisinde açığa çıkacaktır. Hükümetin bu yolla zor duruma düşürülmesini isteyen kim ise bu tutuklamaları yapanlar da onlardır.Açlık grevini bu yolla bitirebileceklerini düşünüyorlarsa son derece yanılıyorlar. Bu ülkenin yakın tarihi hapishanelerdeki açlık grevlerinin tarihi. Tek yapmaları gereken hatayı düzeltip insanları işlerine iade etmekti. Bununla yüzleşmekten kaçarak Nuriye ve Semih'i tutuklamayı seçtiler.Gülmen ve Özakça'nın sağlıklarından oldukça endişeliyiz ve durumu dikkat ile takip edeceğiz.
Süreç hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz ve her gün tutukluluklarına itiraz edeceğiz. Arkadaşlarımızı öldürmelerine ve sakat bırakmalarına izin vermeyeceğiz.Nuriye ve Semih, kendilerine destek için mücadele eden herkesi kucakladıklarını belirtti. Hak mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini belirttiler. Yanımızdan umutla ve gülerek ayrıldılar.