Mustafa ERCAN/MERSİN, () -  MERSİN’de 5’nci Uluslararası Narenciye Festivali’nde stant açaran Nükleer Karşıtı Platform (NKP), topladıkları 5 bin imzayı, limon ve portakallar ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi.

Çevreciler, merkez Akdeniz İlçesi İsmet İnönü Bulvarı’ndaki postane önünde bir araya geldi. Burada, ‘Akkuyu, Fukuşima Olmasın’ pankartı açana NKP üyeleri, çeşitli sloganlar attı. Daha sonra ellerinde portakal ve limonlarla açıklama yapan NKP Dönem Sözcüsü Seyfettin Atar, ‘Nükleere Hayır Kampanyası’ kapsamında toplanan imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndererek, siyasi iktidarın nükleer santral ısrarına karşı Mersin'in 'narenciyeye evet, nükleere hayır' mesajını bir kez daha ileteceklerini söyledi. 

Türkiye'nin narenciye deposu Mersin'in gelecekte üreteceği her türlü tarım ürünlerinin üzerinde nükleer simgesinin yer almaması arzusuyla bakanlığa koli narenciye göndereceklerini belirten Atar, “Sokakları limon ve portakal ağaçlarından yayılan mis gibi kokularla anılan Mersin'in adını, dünyaya nükleer ile duyurmak istemiyoruz. Toplum olarak; yok edilen tarım alanları nedeniyle köyden kente göçün yarattığı sonuçları bugün sosyal, ekonomik ve kültürel yok oluş ile fazlasıyla yaşıyoruz. Akkuyu'da hukuksuz bir şekilde yapılması planlanan nükleer santral projesiyle ilgili ÇED raporu, Çevre Bakanlığı tarafından iki hafta önce halkın görüşüne açıldı. Ancak yaklaşık 4 bin sayfalık rapora itirazlar için sadece 10 günlük göstermelik bir süre tanındı. Ancak biz yılmadan bıkmadan durmadan bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi

'TÜRKİYE'Yİ GERİ DÖNÜLMEZ FELAKETLERE GÖTÜRÜR'

Akkuyu'da yapılacak bir nükleer santralin Türkiye'yi geri dönülemez felaketlere götüreceğini öne süren Atar, şunları söyledi:

"Nükleer enerjinin dünyada hala çözülemeyen radyoaktif atıklarının depolanması,okuduğumuz kadarıyla Akkuyu’da çözülmüş olmasını da hayretle karşılıyoruz. Bütün dünyada gelişmiş ülkelerin vazgeçtiği bu teknolojiyi Akkuyu'ya getirmeyi planlayan firma, Rusya'daki Çernobil felaketinin sorumlusu olarak bilinen ve sicili skandallarla dolu bir firmadır. Akkuyu'da en son teknolojinin kullanılacağı söyleniyor, ancak Japonya'daki Fukuşima felaketi, en son teknolojilerin bile nükleer santrallerde felaketleri engelleyemediğini ortaya koymuştur. Her zaman dediğimiz gibi nükleer santrallerin güvenliğinde son nokta yoktur. Deprem kuşağında olan bölgemizde, uygulanması planlanan nükleer santrallerin dünyada henüz denenmemiş ve işletmeye alınmamış olması bir kaza yaşanması olasılığını da arttıracağı da bilimsel bir gerçektir." 

Açıklamanın ardından 15-16 Kasım tarihleri arasında yapılan Mersin 5. Uluslararası Narenciye Festivali’nde stant açarak nükleere karşı 5 bin imza toplayan NKP; topladığı imzaları ve nükleersiz limon ve portakalları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi.

FOTOĞRAFLI