Eser AYDIN/MUŞ, () - MUŞ'un merkeze bağlı Sarıdal Köyü'nde koyun kırkma zamanı başladı. Yastık, döşek, yorgan, çorap yapımında kullanılan koyun yününün kilosu 2- 2.5 liradan satılıyor.

Merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Sarıdal köylüleri günde 3- 4 saat koyun kırkımı yapıyor. Köylüler, koyun kırkmayı bir an önce bitirebilmek için çalışıyor. Her ailenin hayvan sayısına göre süren koyun kırkımı sayesinde elde edilen yünler yastık, yorgan yapımında kullanılıyor, kalan kısmı ise kilosu 2- 2.5 liradan satılıyor. Koyunların kırkılması ile hayvanların daha sağlıklı yetişmelerinin sağlandığını belirten Muhtar Sait Akıcı şunları söyledi:
"Kırkım yapılan küçükbaş hayvanlardan süt ve yün açısından daha fazla verim alıyoruz. Benim 200 koyunum var. Çocuklarımla birlikte koyun kırkımı yapıyoruz. Havaların sıcak olması nedeniyle koyunların üzerinde bulunan yünü almak zorundayız. Biz halen dedemizden babamızdan kalan eski makaslarla koyunun vücuduna zarar vermemek için çok dikkatli bir şekilde kırkıyoruz."
Koyun kırkımı için artık makine kullandığını ve bunun işlerini kolaylaştırdığını söyleyen İsmet Kızılsoy ise makine ile günde 100, makas ile 30 koyun kırktıklarını söyledi. Ramazan ve sıcak hava nedeniyle biraz zorlandıklarını bildiren Kızılsoy, yünlerden fazla gelir elde edemediklerini ifade etti.

FOTOĞRAFLI