MANİSA İl Göç İdaresi Müdürü Abdurrahman Şeref Doğramacı, çeşitli kentlere yerleştirilen mültecilerin valiliğin izni olmaksızın il dışına çıkarken yakalanmaları halinde sınır dışı edileceklerini söyledi. Doğramacı, buna rağmen yine de sınır dışı için bazı şartların gerekli olduğunu vurguladı.
İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, kısa bir süre önce Manisa'da da teşkilatlandı. İl Göç İdaresi Müdürü Abdurrahman Şeref Doğramacı, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yabancılara ilişkin işlemlerin 18 Mayıs'tan itibaren e-ikametgah yoluyla internet üzerinden yapıldığını kaydeden Doğramacı, okur yazar ve bilgisayar kullanma olasılığı olmayan mültecilere yardımcı olduklarını belirtti.
'İZİN ALMADAN İL DIŞINA ÇIKMAYIN'
Manisa'ya mülteci akının olduğunu ve özellikle Suriye'den geçici koruma alarak kente yerleşenlerin işlemlerinin sürdüğünü belirten Doğramacı, Manisa'ya yerleştirilen mültecilerin valiliğin izni olmaksızın il dışına çıkarken yakalanmaları halinde 6458 Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 77'inci maddesi gereğince sınır dışı edileceğini söyledi. İkamet ettiği adreste bulunmayan ve izin almadan il dışına çıkan mültecilerin uluslararası koruması dahi olsa kanunun kesin şekilde uygulanacağını söyleyen Doğramacı, "Manisa'da ikamet izni verilmiş olan şahsın Manisa Valiliği'nden izin almadan il sınırları dışına kesinlikle çıkmaması lazım" dedi.
BAZI ŞARTLAR GEREKLİ
Sınır dışı uygulamasının bir takım kanuni gerekçelerinin olduğunun da altını çizen Doğramacı, "Özellikle şahsın geri döneceği ülkede ölüm tehlikesi varsa, ölüm cezası ve işkenceye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunuyorsa, yine ciddi anlamda sağlık sorunu bulunuyorsa, yaşlılık ve hamilelik gibi sebeplerden dolayı seyahat etme riski varsa, şahıs insan ticareti mağduru ise sınır dışı edilmeme durumu var" dedi.

FOTOĞRAFLI