MUĞLA'nın Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Mahallesi'nin dünyaca ünlü sahilinde denizin yaklaşık 7 metre çekilmesi, deprem korkusu yarattı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr Ahmet Nuri Tarkan, "Bu deprem ve tsunami habercisi değil. Sadece doğa olayı. Gelgit etkisiyle meydana gelen bir durumdur" dedi.

25 yıl öncesine kadar kimsenin bilmediği küçük bir balıkçı köyü olan ve Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 2011'in Haziran ayında 'Sakin Şehir' ilan edilen Akyaka Mahallesi'nin dünyaca ünlü sahillerinde deniz suyunun yaklaşık 7 metre çekilmesi endişe yarattı. MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr Ahmet Nuri Tarkan, "Dolunay ve yeni ay dönemlerinde dünya, ay ve güneş aynı doğrultuya gelir. Bu anda sular ekvatora doğru çekilir. Bunun yanında yüksek basınç dalgası da denizlerin çekilmesine etki yapar. Sürekli poyraz estiğinde denizler ekvatora doğru şişer. Bir süre sonra normale döner. Akdeniz Bölgesi'nde bu çekilme 30-40 santimetre olur. Akyaka sahillerinde yüzde 3 eğim olduğu için bu etki sanki 5-7 metre gibi görünür. Halkın korkmasına ve panik yapmasına gerek yok. Deniz çekilmesi tsunami veya deprem habercisi değil. Tsunami durumunda deniz 3-4 dakika çekilir. Sonra birden patlayarak önündeki her şeyi yıkar. Akyaka'da böyle bir olay yok" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Ramazan Kartal ise, "Muğla birinci derecede deprem bölgesi. İl sınırları içerisinde Ula- Ören, Muğla- Yatağan, Karaova- Milas başta olmak üzere çok sayıda diri fay hatları bulunuyor. Sınırlı uzunlukta olan fay hatlarının büyük depremler oluşturması beklenmez. Girit ve Rodos'un güneyinde 4 bin metrelik çukur var. Buradan kaynaklı 1957'de Fethiye İlçesi'nde 7.1 ve 1926 yılında Kos Adası'nda 7.7 şiddetinde deprem oldu. Bu depremler Ege ve Akdeniz'de sahil şeridini etkileyecek tsunami oluşturabilir. Ancak Akyaka sahillerindeki deniz çekilmesi tamamen doğa olayı. Kimsenin panik yapmasına gerek yok" diye konuştu.