Osman URAS/BODRUM (Muğla), () - BODRUM'da yakalanan farklı milletlerden kaçak göçmenlerin kimlik tespiti sırasında ilçe emniyet müdürlüğü bahçesinde beklemelerini konu alan haberlerle ilgili olarak Muğla Valiliği yazılı açıklama yaptı.
Muğla Valiliği, yasal olmayan yollardan Yunanistan'ın Kos (İstanköy) Adası'na geçmeye çalışırken yakalanan farklı milletlerden kaçak göçmenlerin, getirildikleri Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü bahçesinde yoğunluk oluşturmasını konu alan haberlerle ilgili olarak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 28 ve 29 Ağustos tarihlerinde basında yer alan 'Bodrum'da utanç verici uygulama', 'Polis göçmenleri kafese kapattı', 'Yıl 2015: Bodrum'da göçmenlere kafes' ve 'Bodrum kafesi' başlıkları kullanılarak verilen haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"28 Ağustos 2015 tarihinde ilimiz Bodrum ilçesinde gerek yasa dışı yollarla ülkemizden çıkmaya çalışırken yakalanan, gerekse yasa dışı göçmen statüsünde bulunan 300 civarında yabancı uyruklu şahıs, haklarında yasal-idari işlemler yerine getirilmek üzere Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne intikal ettirilmişlerdir. Bu kişilerin kimlik tespitlerinin, yasal statülerinin, haklarında yapılacak işlemlerin belirlenmesi süresince sayıları dikkate alındığında yeterli mekansal kapasitenin olmaması, havanın sıcaklığı ve benzeri sebeplerle emniyet binası bahçesinde, gölgelik-açık alanda muhafaza edilmeleri daha sağlıklı ve zorunlu bulunmuştur. Zira bu sıcak mevsimde 10 kişi kapasiteli kapalı muhafaza yerine 300 kişinin konulması, daha insani ve sağlıklı olmayacaktır. Yaklaşık 300 kişinin muhafazasında yaşanabilecek güçlük ve birkaç kaçma girişimi nedeniyle de bahçe içerisine 1 insan boyu yüksekliğinde bariyerler yerleştirilmiştir. Muhafaza altında bulundurulan kişilerin tüm insani ihtiyaçları bu süre içerisinde karşılanmış ve kendilerine gayri insani hiçbir muamelede bulunulmamıştır. Haber resim ve videolarında da bu durum açıklıkla görülmektedir. Haberlerde demir kafes diye nitelenen muhafaza meteryali ise, güvenlik güçlerinin çoğu toplu etkinliklerde kullandığı klasik bariyerleme (engelleme) aracıdır."