Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA'daki Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü yüksek lisans mezunu Eren Akdeniz, Fethiye Ali Sıtkı-Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu'na alınacak okutman kadrosunun 22 Ocak 2016 tarihli ön değerlendirme sonuçlarında usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Akdeniz, MSKÜ tarafından yapılan ön değerlendirme sonuçlarının iptali talebiyle Muğla İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
İddiaya göre, aynı tarihlerde ve aynı özel şartlarla ilana çıkarılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yenici Meslek Yüksekokulu okutman kadrosu ile MSKÜ Fethiye Ali Sıtkı-Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu okutman kadrosuna 33 ortak aday başvurdu. Bu adaylardan 19'unun başvuruları, ÇOMÜ tarafından 'Özel şartları taşımadığı ve belgelerinin onaysız olduğu' gerekçesiyle reddedilirken aynı kişiler, MSKÜ tarafından kabul edilerek bilim sınavına girmeye hak kazandı.
Söz konusu iki üniversitenin okutman kadrosuna başvuran ve mağdur olduğunu ileri süren MSKÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü yüksek lisans mezunu Eren Akdeniz, konuyla ilgili Türkiye Kamu-Sen Muğla İl Temsilciliği'nde açıklama yaptı. Akdeniz, MSKÜ tarafından 31 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen okutman kadrosunun, 22 Ocak 2016 tarihli ön değerlendirme sonuçlarında kasıtlı olarak usulsüzlük yapıldığını iddia etti. MSKÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü yüksek lisans mezunu Eren Akdeniz, şöyle dedi:
"Bu 33 ortak adaydan 19'unun başvuruları, ÇOMÜ tarafından özel şartları taşımadığından veya belgelerinin usule uygun olmadığı gerekçesiyle reddedilirken aynı kişilerin MSKÜ tarafından başvurularının kabul edildiği, bu durumun da bilim sınavına girmeye hak kazanan ilk 10 kişinin sıralamasını değiştirerek bir hak mağduriyetine neden olduğu anlaşılmıştır. Zira ÇOMÜ tarafından başvuruları reddedilen 19 kişiden 6'sı, MSKÜ'nün ön değerlendirmesinde bilim sınavına giren ilk 10 kişi içerisinde yer almaktadır." 
"HAKKIMIZ YENİLDİ" İDDİASI
MSKÜ'de hak yendiğini ileri süren Akdeniz, aynı özel şartları taşıyan ve aynı belgelerle başvurulan, YÖK'e bağlı ve 2 bin 547 Sayılı YÖK Kanunu'na tabi olan bu iki üniversitenin ön değerlendirmesinde böyle bir farklılık olabilidiğini sordu. Akdeniz, "Nasıl oluyor da ÇOMÜ tarafından özel ilan şartlarını taşımadığından ya da belgelerinin usule uygun olmadığı gerekçesiyle başvuruları reddedilen toplam 19 kişi, MSKÜ tarafından kabul edilebiliyor? Çok açıktır ki MSKÜ, ilgili kadronun özel şartlarını taşımayan ya da belgelerinde problem olan bu kişileri sıralamaya dahil ederek açık bir usulsüzlük yapmıştır. Bunun adı düpedüz hukuksuzluktur ve üzülerek ifade etmeliyim ki hak yemektir" dedi.
"BÜTÜN ADAYLARIN BAŞARISIZ OLDUĞU BAŞKA ÖRNEK YOK"
Akdeniz, resmi itirazlarını yaptığını da belirtirken bu durumun çözümü noktasında, yetkililerin anlamsız direnciyle karşılaştıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"Dilekçemde de açıkça beyan ettiğimiz üzere konuyu yargıya taşımaya ve bu konunun hukuki zeminde üzerine gitmeye karar verdik. Bu arada MSKÜ, ilgili kadronun bilim sınavını bizim itirazımıza yanıt verdiği gün yaparak, 29 Ocak 2016 tarihinde de sonuçları açıkladı. Açıklanan sonuçları gördüğümüzde ise tam bir kepazelikle karşılaştım. Zira MSKÜ, her ne kadar ön değerlendirmede bir sorun olmadığını savunduysa da usulsüzlüklerin kendileri de farkında olmalılar ki sınava giren adayların tamamını başarısız ilan ettiler. Yaşanan bu son gelişme de ön değerlendirmedeki usulsüzlüklerin aslında MSKÜ yöneticileri tarafından da kabul edildiğinin, muhtemel hukuki sorumluluktan kaçmak için başka bir yol bulamadıklarının apaçık bir göstergesidir. Kaldı ki MSKÜ'de bugüne kadar yapılan bilim sınavlarının hiçbirinde, bütün adayların başarısız bulunduğu bir başka örnek de görülmemiştir. Sadece bu bilim sınavı sonuçları bile ön değerlendirmedeki usulsüzlüğün açık bir kanıtıdır." 
YÖK Başkanlığı'na ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrıda bulunan Akdeniz, MSKÜ'de, usulsüzlük yapıldığını ileri sürerken. "Sizlerden beklentimiz, yargı kararını beklemeksizin derhal harekete geçmeniz ve yapılan bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılması, sorumlularından hesap sorulması noktasında gereğini yapmanızdır. Biz de bu süreci yakından takip edecek, gerek gördüğümüzde de kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Öte yandan Akdeniz, MSKÜ tarafından yapılan ön değerlendirme sonuçlarının iptali istemiyle Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açtığını söyledi. MSKÜ yetkilileri, idialarla ilgili konuşmak istemedi.

FOTOĞRAFLI