BOLU, () - BOLU'nun Mudurnu İlçesi'ne bağlı Hüsamettindere Köyü'nde Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği'nin uyguladığı Eko Müze Projesi kapsamında geleneksel Anadolu Türk köy evleri restore edilerek yeniden hayat buluyor. Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Şükran Şipka kültürel ve doğal değerlerin, köy hayatı ve geleneklerinin sürmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Eko Müze projesinin uygulandığı Mudurnu'nun Hüsamettindere Köyü'nde incelemelerde bulunarak, proje hakkında bilgiler aldı. Vali Zahteroğulları, Mudurnu Kaymakamı Süleyman Yüksel, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği yetkilileri ilk olarak etnografya müzesi yapılmak amacıyla restore edilen evde incelemelerde bulundu. Daha sonra restore edilen evler gezildi.
Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Emin İnanduğçar, Hüsamettindere Köyü'nde 30'a yakın ev aldıklarını belirterek, "Aldığımız evleri tamamen doğal olarak restore ettiriyoruz. Bu evi de etnografya müzesi olarak düzenlemek amacıyla restore ettik. Daha sonra sırasıyla geleneksel çamaşırhaneyi ıslah ederek kültürel değerlerimizi canlı tutmanın yanı sıra, kullanılmayan samanlık gibi mekanlarda da spor alanları oluşturarak yeni kullanımlara kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Evleri satın alan kişilerin aslına göre restore ettiklerini söyleyen Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şükran Şipka ise şöyle konuştu:
"Projemize göre evler otantik değerlere sadık kalınarak onarılmaktadır. Bu köyümüzde ev alan ve eko-müzede yaşamak isteyen her hane için en önemli kriterdir, evlerin aslına uygun saklanması bu projenin temel taşlarından birini teşkil etmektedir. Yine köy içerisinde bulunan kullanım dışı yapılar da imkanlar ölçüsünde aslına uygun onarılacaktır. Bunun ardından köyde yaşayan herkesin, bilinç ve gelir seviyelerinin arttırılmasını hedefliyoruz. Amacımız kültürel ve doğal değerleri yaşatmak ve korumak, köy hayatının ve geleneklerinin sürmesini sağlamak, yıkılmak üzere olan geleneksel Anadolu Türk köy evlerini korumak, onarmak ve kullanıma açmak ve doğal ve kültürel varlıkların tahribine yönelik sorunlara çözüm üretmek."
Projeyi çok önemsediğini ifade eden Vali Ahmet Zahteroğulları, "Tamamen doğallığını bozmadan bir bütün olarak köyü proje altına alalım. Evlerin görünümünden yollarına kadar tamamen doğal malzemelerle yapalım. Bu projeyi atalarımızın, dedelerimizin yaşama şart ve koşullarını yeni nesillere aktarılması ve bilinçlendirilmesi açısından önemsiyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI