Özkan ARSLAN / ANKARA, () - MİLLİ Piyade Tüfeği MPT-76 ve MP-5 silahlarına ilişkin bilgileri ABD'de silah fabrikası sahibi ve MKEK'nin ABD temsilciğini üslenen Kutlay K.'ya sattığı iddiasıyla 29 yıldan 6 aya kadar hapis cezasıyla yargılanan Makine ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası eski Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin avukatı, şikayetçi-tanık Kutlay K.'nın, 2 celsedir duruşmaya gelmemesine isyan etti. Avukat Ali Meriç Türkmenoğlu, Kutlay K.'nın kasıtlı olarak duruşmaya katılmadığını belirterek müvekkilinin tahliyesini istedi. Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Makine ve Kimya Endüstrisi (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası eski Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin, “Rüşvet almak, devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanmaö iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın görülmesine Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

BU İŞİ MÜVEKKİLİMİN BAŞINA SARAN KUTLAY K.'DIR

Duruşma söz alan sanık Mustafa Tanrıverdi'nin avukatı Ali Meriç Türkmenoğlu, "Kutlay K., iki celsedir duruşmaya katılmayarak müvekkilimin mağduriyetine neden olmaktadır. Bu olayları müvekkilimin başın saran kendisidir. Onun yetkilisi olduğu firmaya MKEK, yüzde 7 karla silah satmaktayken, aynı silahı başka ülkelere yüzde 30 hatta yüzde 70 oranda karla satmaktadır. Bu nedenle Kutlay K.'nın firmasına silah satışına onay vermediği için müvekkilimi saf dışı etmek için böyle bir tezgah düzenlenmiştir" dedi.

MÜVEKKİLİM OLAYDAN VAZGEÇMİŞ ANCAK KUTLAY K., 3 KEZ ARAYARAK İKNA ETMİŞ

Avukat Türkmenoğlu, Kutlay K.'nın polisle anlaşıp tuzak kurduğunu yenileyerek, "Müvekkilim onunla buluşmaktan vazgeçmiştir. Buna rağmen tanık müvekkilimi 3 kez arayarak ona manevi cebir uygulamıştır. Bu nedenle dosyaya daha önce sunduğumuz emsal Yargıtay kararına göre, söz konusu olayda, rüşvet suçunun yasal unsurlarının gerçekleşmediği ancak görevi kötüye kullanma suçunun oluştuğu görülmektedir" diye savunma yaptı. Avukat Türkmenoğlu, müvekkilinin, 8 aydır tutuklu bulunduğunu, KHK ile infaz yasası ve denetimli serbestlik yasasında yapılan değişikliklerin dikkate alınarak tahliye edilmesini istedi.

OLAY GÜNÜNÜ ANLATTI

Savunması sorulan sanık Mustafa Tanrıverdi, yakalandığı anı anlatarak kendisine tuzak kurulduğunu söyledi. Tanrıverdi o anları şöyle anlattı: "Olaydan önce Kutlay K.'ya bu işi yapmaktan vazgeçtiğimi söyledim. Kendisi olay günü beni 4 kez arayarak ısrar etti, eşini de yanında getirdiğini söyleyerek istersem başka yerde buluşabileceğimizi söyledi. Aşırı ısrar üzerine gitmeyi kabul ettim. Buluşma sonrası Kutlay K., 'ben hesabı ödeyim, sen çantayı al aşağı in' dedi. Ben de çantaya alıp lokantanın önüne çıktım. Bu sırada bir anda sivil giyimli kişiler yanıma geldi. Ben önce şahısları hırsız sandım. Polis olduklarını söylediklerinde olayı anladım" dedi.

Sanık Tanrıverdi, sağlık sorunları bulunduğunu, tutukluluk halinin göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesini istedi.

MKEK AVUKATININ DURUŞMALARIN KAPALI YAPILMASI TALEBİ

Duruşmaya katılan MKEK avukatı Ayşe Karagöl, duruşmaların kapalı yapılmasını istediklerini ve bunla ilgili bir dilekçeyi mahkemeye sunduklarını ifade etti.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, duruşma tarihinde ABD'ye gideceğine dair uçak biletini mahkemeye gönderen tanık Kutlay K.'nın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine, MKEK avukatının talebinin reddine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı Aralık ayına erteledi.

KARAR SONRASI AVUTAKIN TANIK TEPKİSİ

Müvekkilinin tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesini bekleyen Avukat Ali Meriç Türkmenoğlu karar sonrası ayağa kalkarak, "Efendim müvekkilimin başına bu işleri getirin kişi duruşmaya kasıtlı olarak gelmiyor. Onun yüzünden müvekkilim 8 aydır tutuklu. Bu şahıs gelecek celse de gelmeyecek, onu kimse getiremeyecek. Hiç değilse duruşma tarihini yakın bir zamana verin" diye tepki gösterdi.

Ancak mahkeme heyeti önümüzdeki ay yoğun bir duruşma takvimi olduğunu belirterek duruşmanın 16 Aralık 2016 günü yapılmasını kararlaştırdı.