MAKİNE Kimya Endüstri Kurumu (MKE) işçileri, milli piyade tüfeğinin bir kısmının üretiminin özel sektöre devredilmesini protesto ettiler. Meydanda toplanan işçilere seslenen Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şubesi Başkanı Mürsel Öcal, "Kurumun, kendi üretimi olan, milli piyade tüfeğine sahip çıkması şarttır. Milli piyade tüfeğinin üretimiyle ilgili olarak sürecin her aşaması, kurum tarafından denetlenmelidir" dedi.
MKE tarafından ilk etapta 30 bin adet üretilmesi planlanan Mehmetçik-1 Piyade Tüfeğinin, 15 bin adedinin Kale Kalıpla ortak üretimine yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Cumhuriyet meydanında düzenlenen protesto eylemine MKE Kurumu işçileri ve Türk Metal Sendikasının yanı sıra Petrol-iş sendikası, siyasi parti yöneticileri, belediye başkan adayları, sivil toplum örgütleri ile diğer sendikalar ve kalabalık bir halk katıldı. Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği eylemlere yaklaşık 2 bin 500 kişilik katılım oldu. Tüfek üretiminin özel firmaya verilmesini sloganlarla protesto eden işçilere seslenen Petrol-İş Sendikası Başkanı Recep Sefer, "Kırıkkale insanı MKE’nin ekmeğini yemiş, MKE’nin ekmeğiyle var olmuştur. Özelleştirilen TÜPRAŞ’a hiç kimse ses çıkarmazken, susa susa artık sıra MKE’ye geldi" dedi.
BUNLARIN HEPSİNİ BİZ ÜRETTİK
Türk Metal Sendikası Başkanı Mürsel Öcal ise MKE’nin Mehmetçik-1 Piyade Tüfeğini üretecek kapasiteye sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "MKE, Türkiye'nin sanayileşmeye adım attığı ilk fabrikadır. Türkiye’nin, o büyük demir çelik fabrikalarını var eden de MKE’dir. Sadece savunma sanayimizin değil, Türk sanayinin de gözbebeği, belkemiğidir. MKE, Türkiye’nin savunması ve güvenliği yolunda, bugüne kadar üzerine düşen görevi yerine getirmiş, önemli bir kuruluştur. MKE’nin önemli fabrikalarından biri olan, silah fabrikası da, burada çalışan arkadaşlarımızın sayesinde, savunma sanayimizin önemli bir aktörüdür."
İSTENEN SİPARİŞLERİ BİZ ÜRETİRİZ
"İşçilerimiz ve Kırıkkale’miz yeniden aynı acıları yaşasın istemiyoruz" diyen Mürsel Öcal, "Biz üretmek istiyoruz, biz ülkemize, sanayimize kazandırmak istiyoruz. Biz, makina kimya çalışanlarının kazanmasını istiyoruz. Bizim istediğimiz bu. Şimdi, son çare olarak, milli piyade tüfeğinin bir kısmının özel sektörde üretilmesi düşünülüyor. Kurumun, kendi üretimi olan, milli piyade tüfeğine sahip çıkması şarttır. Milli piyade tüfeğinin üretimiyle ilgili olarak sürecin her aşaması, kurum tarafından denetlenmelidir. Montaj testinden, kalite kontrolüne, yurt içi ve yurt dışı satışlardan, teslimine kadar sürecin her noktasında kurum olmalıdır. Son karar mercii makina kimya olmalı, son noktayı makina kimya koymalıdır. Biz, yine de iddia ediyoruz. İstenen siparişleri biz üretiriz. Biz, gerek sendika olarak, gerek makina kimya işçileri olarak bu konuda arzuluyuz, istekliyiz. Biz, bize düşen göreve hazırız, biz çalışırız, çabalarız. Gece gündüz demeden üretiriz. Çünkü biz, Kırıkkale için varız. Makina kimya işçisi için varız. Emek için ekmek için varız. Türkiye için varız" dedi.