ANKARA () - Mimarlar Odası Genel Başkanı ve yöneticilerinin göz altına alınmasını protesto eden mimarlar, "Yıldız Sarayı değil, Kaçak Saray boşaltılsın, gözaltılar serbest bırakılsın" diyerek tepki gösterdi. Mimarlar Odası yöneticileri serbest bırakılana kadar nöbet tutacaklarını belirten mimarlar, yapılanın "hukuksuz" olduğunu söyledi.





Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nin Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nın Gezi Direnişi'nin yıldönümünde zorla tahliyelerle boşaltılmasına karşı direnen Mimarlar Odası Genel Başkanı ve yöneticilerinin gözaltına" alındığını belirterek bu duruma tepki gösterdi. Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan mimarlar, "Gözaltılar serbest bırakılsın. Yıldız Saray'ı değil, Kaçak Saray boşaltılsın" diyerek slogan attı. Çok sayıda STK'nın ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'ın destek verdiği eylemde açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası yöneticileri serbest bırakılana kadar odada nöbet tutacaklarını belirtti.

"İNTİKAM GÖSTERGESİ"



Candan, "Gezi Direnişi'nin üçüncü yıldönümünde dün akşam 17:50'de tebligat yapıp bugün saat 10:00'da Yıldız Sarayı'nı terk edin demek intikam göstergesidir. Göz altıların serbest bırakılmasını istiyoruz. Yıldız Sarayı 49 yıllığına Mimarlar odasına tahsis edilmiştir. Bununla ilgili yürüyen hukuksal süreçler bizim lehimize sonuçlanmıştır. Hukuksal mücadele devam etmektedir. Burada bir hukuksuzluk varsa bu hukuksuzluk bu ülkenin başında bulunanlardır. AOÇ'de mahkeme kararlarına rağmen Kaçak Saray'da oturanlardır. Yıldız Sarayı değil, asıl Kaçak Saray'ın boşaltılması gerekmektedir. Bu hukuksuzluğu yapan herkesi kınıyoruz" diye konuştu.

"MAHKEME KARARLARINI TANIMIYORLAR"



"Bu ülkenin bize emanet edilen ormanına, suyuna, mirasına her şeyine sahip çıkanlar zorla tahliye edilmeye çalışıyorlar ve gözaltına alınıyorlar" diyen Candan sözlerine şöyle devam etti: "Gezi direnişinin yıldönümünde Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasının dün 17:50'de yapılan tebligatta bugün saat 10:00'da tahliye edilmek istenmiştir. Bunun amacı Cumhurbaşkanlığı AOÇ'deki Kaçak Saray yetmemiş gibi Yıldız Sarayı'nı alarak orada yeri olan İstanbul Şubemizi zorla tahliye etmek istemektedir. Yöneticilerimiz İstanbul'da Yıldız Sarayı'nın zorla tahliyesine direndikleri için gözaltına alınmış durumdalar. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, İstanbul Şube İkinci Başkanı Sinan Omacan, İstanbul Şube Sekreterimiz Ali Hacıalioğlu, Mücella Yapıcı, avukatı Can Atalay, Metin Karadağ ve onlarca mimar meslektaşımız hukuksuz tahliyeye karşı direnç gösterdikleri gözaltına alınmışlardır. Kim direniyorsa gözaltına alındı."

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"



Mimarlar Odası Genel Sekreteri Hasan Topal ise tepkisini şöyle dile getirdi: "Hiçbir hukuku kuralı tanımaksızın, Mimarlar Odası çalışanları ve meslektaşlarımız İstanbul'da Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının hukuksuz olarak boşaltılmasına karşı direnmeler nedeniyle gözaltına alındı. Hukuksuz gözaltı işlemini kınıyoruz. Başta genel başkan olmak üzere bütün yöneticilerimizin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Mimarlar odası bütün toplum için geleneğinden gelen gücüyle insan yaşamı için gerekli olan bütün değerlerin korunması adına inançla ve kararlıkla mücadele etmektedir. Bu mücadele geleneğini bu tür uygulamalarla yıldıracağını sananlar aldanıyorlar. Bu anlamdaki hukuksuzluğa, her yerde karşı çıkacağımızı belirterek, hukukun evrensel değerlerini insan haklarını ve yaşam alanlarını talep edeceğiz. Genel başkan ve yöneticilerimizin serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

"HALKIN VİCDANINDA YARGILANACAKSINIZ"



CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, şunları söyledi: "Biz oynanan oyunun ne olduğunu biliyoruz, burada çok açık bir hukuksuzluk var tek taraflı protokol gereği kamu ve güvenlik gücünü kullanarak Mimarlar odası boşaltılmak isteniyor. Tamamen siyasi, tamamen kaba kuvvete dayanan bir karardır. Hukuki bütün sonuçlar mimarlar odası lehinedir. Bunun altında tamamen baskıcı totaliter faşist bir anlayışın yattığını biliyoruz. Uzunca bir zamandır Cumhurbaşkanı ve ona bağlı olan aldatılanlar ve kandırılanlar partisi hedef olarak aldığı TMMOB'u itibarsızlaştırmak ve yok etmek için elinden gelen bütün çabayı sarf etmiştir. Çünkü bu ülkede halkın yararına olmayan sadece kendi ve yandaşları için uygulayacağı bütün projelerde halkın adına ülkenin adına bilimi teknolojiyi kullanan TMMOB'un direncini kırmak için almış bir aldığı bir karardır. Sarayları alabilirsiniz, Kaçak Saraylar yapabilirsiniz, ama bu halkın vicdanında er geç yargılanacaksınız. Yaşasın TMMOB yasasın mücadelemiz."