MARDİN'in Midyat İlçesi'nde iki sevgilinin birbirlerine duydukları aşkın hikayesini anlatan, 'Midyat Estel Arası' adlı türkünün adı Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle Esra Alkan'ın Midyat'ta çektiği belgesele konu oldu.
Süryaniler, Mıhallemiler ve Kürtlerin yüzyıllardır birlikte yaşadıkları Mardin'in Midyat İlçesi bugünlerde çekilecek bir belgesele ev sahipliği yapıyor. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle Midyat'ta çekilen 'Midyat Estel Arası' isimli belgesel filminin tanıtım toplantısı yapıldı. Midyat'ın tarihi ve turistik mekanlarında yaklaşık 3 ay önce çekimlerine başlanan belgesel filmi ile ilgili gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tevfik Baysal, Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, Yapımcı Esra Alkan, Yönetmen Uğraş Salman ve davetliler katıldı.
Midyat'ın tarihi ve turistik bölgelerinde çekimi devam eden belgesel filmde Süryaniler, Mıhallemiler ve Kürtler ile söyleşiler yapılarak, gelenek görenek ve yaşantıları ile ilgili hayat hikayeleri aktarılıyor. Ekem ayında çekimlerinin tamamlanması planlanan belgesel filmin 40 dakikalık olacağı belirtildi. Belgesel filminin tanıtım toplantısında konuşan yapımcı-yönetmen Esra Alkan, Midyat'ta yaşayan çeşitli dil ve dinlerin oluşturduğu bu coğrafyada, coğrafyanın ortaklıkları olduğunu belirterek, "Yani dinler ve diller o kadar istemeseler de, çok katı inançlar olsalar bile mecburlar ki eğer kapı komşusu farklı dili konuşuyorsa ve farklı dindeyse onu kabul edip, hatta onun dilini konuşmaya ve öğrenmeye mecburdur. Tuzu bitince nerden isteyecek eğer Arapça bilmiyorsa, İstanbul'daki akrabası ona çare olamaz. Komşuna muhtaçsın. Öyleyse gelenek göreneklerini, dilini de kullanacaksın. Bugün bir ilahi Süryanice ile başlıyor, sonra Kürtçe ile devam ediyor, ondan sonra Arapça'ya geçiyor ve sonra eğer Türkçe bilenler de varsa Türk de varsa Türkçe ile bitiyor. Bu filmin konusu da bu" dedi.
Esra Alkan, ortaklıklar ve birlikte yaşama kültürünün nasıl oluştuğunu belgeselde işlediklerini ifade ederek, "Filmin galasını yerel yönetimlerden destek almamız durumunda Midyat'ta gerçekleştirmek istiyoruz. Galaya Midyat'ın tanınmış kişiliklerinin yanı sıra yerel halkın katılmasını arzu ediyoruz"dedi.
Tanıtım toplantısında Midyatlı ses sanatçısı Orhan Turan, belgeselin de ismini alan ve belgeselde seslendirdiği 'Estel Midyat Arası' türküsünü söyledi. Tanıtım toplantısı kokteyl ile sona erdi.

FOTOĞRAFLI