Cafer ZENGİN/KAYSERİ, () - MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, son yıllarda artan asker intiharlarının araştırılması için Meclis Araştırma önergesi verdiklerini açıkladı. Halaçoğlu, "Bu konuda birçok şüphe ve iddia gündemden düşmemekte, kamuoyu ikna olamamaktadır. Bu nedenle şeffaf bir araştırma gerekiyor" dedi.
MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, özellikle son 10 yıldır ortaya çıkan asker intiharlarının araştırılması gerektiğini söyledi. Halaçoğu, "Bu konuda toplumda oluşan soru işaretlerinin giderilemediği, ailelerin acılarının bir nebze de olsa dindirilemediği, ürkütücü ve düşündürücü sayılara ulaşan askerlerimizin intiharlarının araştırılarak, nedenlerinin ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacı ile Meclis Başkanlığı’na, Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Meclis araştırması açılmasını teklif ettik" diye konuştu.
“2002 YILINDAN BU YANA İNTİHAR EDEN ASKER SAYISI 1142’YE ULAŞTI”
Askerlik görevini yaparken intihar ederek yaşamını kaybedenlerinin sayısındaki artışın son yıllarda şaşırtıcı rakamlara ulaştığını belirten Halaçoğlu, şunları söyledi:
"Açıklanan resmi rakamlara göre, 2002 yılından bu yana intihar eden asker sayısı 1142’ye ulaşmış, son 10 yılda ise, en son 15 Mart 2015’te Kayseri nüfusuna kayıtlı Harun Aslan’ın kendisini göğsünden vurarak ölmesi iddiası ile bu sayı maalesef 935 olmuştur. 17 Mart 2015 tarihinde askeri lojmanda intihar ederek yaşamına son veren Sadettin Açıkgöz’le birlikte son 2,5 yıl içerisinde intihar eden astsubay sayısı ise 30’a ulaşmıştır. Aileler, birçok güçlüğe göğüs gererek, gözlerinin içine bakarak yetiştirdikleri ve kutsal saydıkları askerlik hizmetlerini yapmaları için büyük bir gururla devlete emanet ederek asker ocağına gönderdikleri çocuklarının bir an önce, sağ salim evlerine dönmeleri için de yollarını beklemektedirler. Ancak son 3 yılda 159 vatan evladı kendi canlarına kıyarak anne babalarını evlatsız bırakmıştır. Geçtiğimiz günlerde yapılan ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nde İntihar ve Mobbing’ konulu Sempozyumun sonuç bildirgesinde; ‘hemen her astsubayın meslek hayatının bir döneminde mobbinge maruz kaldığı, mobbing mağduru askerlerin yüzde 42’sinin hakaretten, yüzde 30’unun dayaktan, yüzde 28’inin orantısız cezalardan, yüzde 24’ünün ise sağlık hizmeti alamamaktan şikayet ettiği’ bilgilerine yer verilmiştir."
“TOPLUMDA ŞÜPHE VAR”
Gazetelerde sıkça görülen 'asker cinneti' ya da 'asker intiharı' başlıklı haberlerin, toplumda derin yaralar açtığını ve aynı zamanda toplumu hüzne boğduğunu ifade eden Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda birçok şüphe ve iddia da gündemden düşmemekte, kamuoyu ikna olamamaktadır. 9 Şubat 2015 tarihli basın-yayın organlarında; 9 Aralık 2014 tarihinde Şanlıurfa Ceylanpınar’da sevgilisinin mesajı nedeni ile cinnet geçirerek iki arkadaşını öldürdükten sonra intihar ettiği açıklanan Umut Aslan’ın, hem askeri hem de sivil savcılıklarca yürütülen soruşturmalar neticesinde silahından 16 kurşun sıkıldığı, 3 askerin de ellerinde barut izlerinin bulunduğu, olay yerinde üç askerin de silahından çıkmayan bir kovana rastlandığı ve yakın mesafeden yapılan atışlarla ölmedikleri açıklanmış, hem askeri hem de sivil savcılık tarafından iki ayrı soruşturma başlatıldığı haberi yer almıştır. Bu ve benzeri olayların, ölümlerin, haberlerin önüne geçebilmek için genç yaşta canlarından olan askerlerimizin intihar sebeplerinin araştırılması, gerekli önlemlerin alınması, yapılan soruşturmaların şeffaflık içerisinde gerçekleştirilmesi, sorumluların tespit edilmesi ve gerekli cezaları alabilmeleri amacı ile Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Meclis Araştırması açılmasını teklif ettik."

FOTOĞRAFLI