Özgür ALTUNCU - İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL, ()  DÜNYACA ünlü isimler meme kanserine dikkat çekmek için İstanbul'da bir araya geldi. Prof.Dr. Benjamin Anderson,
"Öğrendiğimiz şeylerden bir tanesi, tekrar nüksetmesinde tek bir sebep yok. Kadınların çoğunda göğsün tamamına almıyoruz. Meme kanseri tedavisinde biz ilerledik" dedi.


Uluslararası İstanbul Meme Kanseri Konferansı (Breastanbul 2014) Hilton Hotel'de düzenlendi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 600'e yakın uzmanın katıldığı konferansta meme kanserinde hem tanı hem de tedavide ortaya çıkan yenilikler tartışıldı ve bu konuda uzman hekimlerin 2 yılda bir buluşmalarına karar verildi.

MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE YENİLİKLER
Acıbadem Üniversitesi, SENATURK ve Europa Donna Meme Hastalıkları Koalisyonu Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen konferansın başkanlığını yapan Prof.Dr. Cihan Uras, "Hastalığın tanısında ve tedavisinde önemli gelişmeler katediliyor. Devamlı araştırmalar yapılıyor, yeni ilaçlar geliştiriliyor. Kişiye özel tedavi yöntemleri gelişti. Biz bu toplantılara katılıyoruz, bunları konuşuyoruz. Mesela kısmı meme ışınlaması var. Uygun olan hastalarda memenin tümü değil bir bölümü ışınlanıyor. Ülkemiz için ameliyatta yeni uygulamalar var. Her yenilik her kişiye uygulanabilir diye bir şey yok. Tek doz radyo terapi ülkemizde de var. Uygun olan vakalarda yapılıyor " diye konuştu.

MEME KANSERİ TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Konferansta başkan yardımcılığını üstlenen Prof. Dr. Bahadır Güllüoğlu da meme kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizerek, "Bu konferans aslında bir sosyal farkındalık projesi. Doktorların bir araya geldiği bir toplantı gibi gözükse de üçüncü bir salonda halka yönelik toplantılar var. Amaç, sağlıkta okur pazarlık projesini ortaya koymak. Kadınlar kanser konusunda bazı ülkelerde yeterince bilgi sahibi değil. Her 5 olgudan 1'ini iyileştirebiliyoruz. Meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalıktır. Her kadın memesinde bir kitle fark ettiğinde hemen bir doktora başvurmalı. Bu bilinçlendirme yapılmalı " dedi.

AMERİKALI UZMAN KONUŞTU: ARTIK MEMEYİ KORUYORUZ...
Konferansa katılan ünlü Amerikalı kanser uzmanı Prof.Dr. Benjamin Anderson da, meme kanserinin en sık görülen kanser türü olduğunu hatırlattı . Anderson, " Öğrendiğimiz şeylerden bir tanesi, tekrar nüksetmesinde tek bir sebep yok. Kadınların çoğunda göğsün tamamına almıyoruz. Meme kanseri tedavisinde biz ilerledik. Cerrahi müdahaleden sonra estetik cerrahisinde kullanılan meme kaldırma ve meme küçültme yöntemlerini kullanıyoruz. Memeyi daha iyi koruyoruz artık. Hem kanserli bölgeyi alıyoruz hem de memeyi koruyoruz" diye konuştu.

BEYAZLARIN HASTALIĞI SANIYORDUK...
Konferansın en renkli konuklarından biri Ganalı Doktor Beatrice Wiafe Addai'ydı. Afrikalılar olarak uzun yıllar meme kanserini bir beyaz hastalığı sandıklarını söyleyerek, " Bir çok kadınımız kurtarılabilecekken ölüyordu. Kaybettiğimiz toplam hayatı bir düşünmemiz lazım. Biz 2002 yılında bunların farkına vardık. Kadınlarımız cahil. Meme kanserinin ne olduğunu bilmiyorlar. Memede bir değişiklik olduğunda doktora gitmek yerine başka tedavi yöntemleri arıyorlar. Bu hastalığı baktığımızda ağrı ve kanama olmadığından tehlikeli bir hastalık olduğunun farkına varılamıyor. Kiliselere, okullara gittik, insanlara anlattık. Bilinçlendirmeye çalıştık" dedi.

KANSERİ YENEN BASKETBOL YILDIZI
Amerikan Kadın Basketbol Ligi'nin efsane oyuncularından Edna Campbell da konferansa katıldı. Meme kanserine nasıl yakalandığı ve hastalığı nasıl yendiğini anlatan Campbell şunları söyledi: Bana ilk tanı konulduğunda aktif sporcuydum. WMBA'de oynayan bir sporcuydum. Bir Basketbol oyuncusu olarak meme kanserinin ayrım yapmadığını söyleyebilirim. Benim hiçbir risk faktörüm yoktu. Her açıdan sağlıklı bir insandım. Kadınların sağlıkta erişime hakları var. İnsanların harekete geçmesini sağlamak çok önemli.Hastalık tanısı konulduğunda kariyerimin sonlanacağını düşündüm. Bir maç sırasında rakibim bana dirsek attığında bir sertlik hissettim göğsümde. Sporcular ne yapar hemen buz koyar. Ben de öyle yaptım. Bana olmaz dedim. Aklıma hiç getirmedim. Ama tanı konduğunda korkmamanız lazım. İnsanlar bu hastalıkla uzun ve sağlıklı hayat sürebiliyorlar. Memelerimizi kontrol edelim, kendimizi muayene edelim. Bu hastalık tedavi edilebilir. Bana erken dönem tanı konulduğu için çok mutluyum.Herkesin mutlu olmasını istiyorum

HALK ETKİNLİKLERİ
Breastanbul 2014 Konferansına, meme kanseri konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, Türkiye Basketbol Federasyonu ve Acıbadem Üniversitesi, organizasyonla katkı sundu.
Halk Günü kapsamında, "Pembe İzler Sokağı" meme kanseriyle mücadelelerinde hayata örnek bir iz bırakmak isteyenleri ve kanseri yenenleri bir araya getirdi.

ÜNLÜ SANATÇILAR VE BASKETBOLCULAR 'PEMBE İZLER SOKAĞI'NDA BULUŞTU.
Pembe İzler Sokağı'nda kadınlara özel birbirinden renkli spor, beslenme, güzellik, moda, müzik, dans ve yoga etkinlikleri yer aldı. Stant alanında ünlü markalar sürpriz hediyeleriyle halkla buluştu.

KADIN BASKETCİLERDEN DESTEK
Roksan Kunter, Şükran Albayrak, Mihriban Oğuz gibi Türk Basketbolcular ile Amerika'dan Edna Campbell ve Theresa Edwards, Fransa'dan Edwige Lawson, İskoçya'dan Joanna Shutherland, Rusya'dan Ilona Korstin, İspanya'dan Amaya Valdemoro, Brazilya'dan Hortencia Marcari, Bulgaristan'dan Albena Branzova gibi dünyaca ünlü isimler 3.5 dakikalık şut maçında bir araya geldi. Meme kanserine dikkat çekmek için düzenlenen şut atma yarışmasını kendisi de bir meme kanseri olan ve tedaviyle iyileşen Edna Campbell'ın takımı kazandı.

(FOTOĞRAF)