Arzu KAYA-Taner YENER/İSTANBUL,() Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen davanın 3. duruşması görüldü. Duruşma, Ayvalıtaş ailesinin, bazı avukatların ve gazetecilerin duruşma salonunun yetersiz olduğu gerekçe gösterilerek salona alınmaması nedeniyle gergin başladı.

AYVALITAŞ AİLESİNE DESTEK
Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, ilk celse ifade veren tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş katıldı. Hakkında duruşmaya zorla getirilmesi kararı verilen diğer tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ise duruşmaya yine gelmedi. Aktaş'ın avukatı mazeret dilekçesi gönderdi. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal'ın babası Mustafa Kartal da duruşmada yeraldı. Ayvalıtaş ailesinin ise 50'ye yakın avukatı ise duruşmada hazır bulundu. Ayvalıtaş'ın ailesine destek olmak için duruşmayı Gezi Olaylarında yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ailesi ve Ethem Sarısülük'ün ailesi de izledi. Baba Ali Ayvalıtaş ise oğlunun çerçeveli fotoğrafını duruşma boyunca elinden düşürmedi.

"TAKSİ DURMAYIP ÇARPTI"
Duruşmada söz alan Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak, olaya ilişkin yeni görüntüler tespit ettiklerini belirtti ve bu görüntünün bir taksicinin eylemleri çekerken tesadüfen olay anını da kaydetmiş olduğunu ifade etti. Yeni görüntü, dava dosyasına sunuldu. Duruşmada tanık olarak dinlenilen Ataşehir Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Metin Arslan, olay günü Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Mustafa Kemal Mahallesi'nde yürüyüşte olduklarını belirterek, "İstanbul istikametine giden şeridi komple kapattık. Ankara istikametine giden şerit henüz kapatılmamıştı. Bu istikametteki vasıtalardan yavaşlayanlar da oldu, bazıları durmuyor, yoluna devam ediyordu. Ticari bir taksinin sol şeridin yanındaki şeritte ve yanında özel bir araçla durmayıp yolun üzerindeki 2-3 kişiye çarptı. Bu kişilerin yere savrulduğunu gördüm. Arkasından da süratli bir şekilde gelen jip ticari taksiye arkadan çarparak takla attı ve ve daha önce otomobilin vurduğu kişilerin üzerine düştü" dedi.

"AYVALITAŞ'LA KARTAL'IN ÜZERİNE ARACI KIRDI"
Tanık Özgür Baş ise, olay günü yapılan gösteriye katıldığını ifade ederek, "TEM Otoyolu Ankara istikametine giden yolu kapatmak için yola çıkıldı. Taksi yoldaki gençlere çarptı. Arkasından gelen bir cip de ticari taksiye çarparak takla attı ve yerdeki yaralıların üzerine düştü" diye konuştu. Mehmet Ayvalıtaş'ın kuzeni tanık Okan Ayvalıtaş da, yapılan gösteri yürüyüşüne Mehmet Ayvalıtaş ile birlikte katıldıklarını kaydederek, "TEM otoyolu Ankara istikametinde vasıtaları durdurmak ve trafiğe kapatmak için yaklaşık 5-6 arkadaş yola atladık. Tişörtümüzü çıkartıp sallamamıza rağmen ticari taksi durmadı, şerit değiştirdi ve Mehmet Ayvalıtaş ve Seyit Kartal'ın üzerine aracı kırarak çarptı. Yine hızlı gelen bir cip frene basmasına rağmen taksiye çarpıp takla attı ve yaralıların üzerine düştü. Kazadan sonra aynı hızla gelen arabalar frene bastı ve durabildi ama sanıkların kullandığı araçlar durmadı" şeklinde konuştu.

SANIK AVUKATI: GEZİ OLAYLARINA KATILIP DESTEK VEREN BİR ÖĞRENCİDİR
Tanıkların ifadesinin ardından söz alan sanık Mehmet Görkem Demir Demirbaş'ın avukatı Yalçın Tura ise "Müvekkilim de Gezi olaylarına katılıp destek veren bir öğrencidir. Kazaya ilk neden veren de o değil, duruşmalardan vareste tutulsun" dedi. Aile avukatları ise olay yerinde keşif yapılmasını ve keşif yapıldıktan sonra diğer tanıkların dinlenilmesini, yeni görüntülerin olup olmadığını, varsa tüm kamera kayıtlarının dava dosyasına sunulmasını talep etti.

SANIK AKTAŞ HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Mahkeme 20 maddeden oluşan ara kararında, 3 celsedir duruşmaya gelmeyen ve hakkında zorla getirme kararı bulunun sanık Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkardı. İfadesi ilk celse alınan tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın duruşmalardan vareste tutulma talebini reddeden mahkeme, avukatların Demirbaş için tutuklama talebini ise sanığın savunmasının alınmış olması nedeniyle reddetti.

OLAYA İLİŞKİN GÖRÜNTÜLER TÜBİTAK'A SORULACAK
Davayı takip eden insan çokluğuna da değinen mahkeme, duruşma salonunun yetersiz kalması nedeniyle geniş kapsamlı bir salonda duruşmaların yapılması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi. Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak tarafından dosyaya sunulan olay yerine ilişkin görüntülerin net bir şekilde resme aktarılması, görüntülerde montaj olup olmadığının tespiti için TÜBİTAK'a müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, olayın başlangıcından bitiş anına kadar olay yeri ve sonrasını gösterir tüm kamera kayıtlarının araştırılıp temini için emniyet müdürlüğüne müzekkere yazılmasına karar verdi.

OLAYA BAŞKA ARAÇ KARIŞTI MI?
Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın daha önce trafik kurallarını ihlal edip etmediği, hakkına verilen bir trafik cezası olup olmadığının tutanaklarının emniyet müdürlüklerinden istenilmesine karar veren mahkeme, olay yerinde yapılması istenilen keşif çalışması için ise delillerin toplanılmasından sonra karar verilmesine hükmetti. Ayvalıtaş ailesi avukatlarının olayda sorumluluğu olduğunu belirterek bazı kurumlar hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma evrakının dava dosyasına eklenilmesine karar veren mahkeme, olaya konu trafik kazısına başka bir aracın karışıp karışmadığı, kamera görüntülerinde görülen araçların plakaları ve sahiplerinin araştırılması için Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne müzekkere yazılmasına karar verdi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Gelecek celse duruşma salonu ve çevresinde gerekli önlemlerin alınması için emniyet müdürlüğüne yazı yazılmasını isteyen mahkeme, sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın duruşmaya güvenli bir şekilde geliş ve gidişini yapabilmesi için önlem alınması ve durumun Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmesine hükmederek duruşmayı 22 Eylül 2014 tarihine erteledi. Duruşma sonrasında baba Ali Ayvalıtaş, tutuksuz sanıklara tutuklama kararı çıkmamasına tepki gösterdi, "Biz insan değil mi, sizin vicdanınız yok mu, o da sizin evladınız" değil mi diye konuşarak mahkeme başkanına seslendi. Bu durum tutunaklara "Ali Ayvalıtaş'ın protesto yaptığı" şeklinde geçti.

15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grubun yolu trafiğe kapatmak istedi. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal'a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi, Seyit Kartal ise yaralandı. Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında “taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

TY(FOTOĞRAF)