Mehmet BULUT/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te, Mazlum- Der Şube Başkanı Sabri Sayan, yeni eğitim-öğretim yılının 1924-1925 yılı eğitim zihniyetiyle başladığını ve AK Parti hükümetinin eğitimde sistem değişiklikleriyle toplum mühendisliği yaptığını söyledi.
Mazlum- Der Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Sabri Sayan, yeni eğitim ve öğretim yılının başladığını ancak eğitim sisteminde yeni bir dönem açılamadığı söyledi. Aradan geçen zamana rağmen 1924-1925 yılı eğitim sisteminin tekrarlandığını ifade eden Sayan, "Şüphesiz arada geçen zaman zarfında çok şey değişti, fakat tüm bu değişimlerin sonucunda eğitim sistemine şeklini veren ruh hep aynı kaldı. Öyle ki, değiştirilmesi teklif dahi edilmesin diye 'Devrim Kanunu' kılıfı altında 1982 darbe anayasasında koruma altına alındı. Ama artık yeter. Eğitimde gerçek bir devrim istiyorsak, o halde atılacak adımların ilki bellidir: Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılmalıdır" dedi.
Devletin bir yandan eğitimi zorunlu hale getirdiğin, diğer yandan ise okullar aracılığıyla toplum mühendisliği yapma hakkını kendinde görebildiğini kaydeden Sayan şöyle konuştu:
"Cumhuriyet kurulduğu günden bugüne aktörler değişse de, maalesef eğitim sistemine biçilen bu rol hiç değişmemiştir. Başta öğretim programları ve ders kitapları olmak üzere, tüm faaliyetlerin genel amacı, her bireyi devletin küçük bir prototipine dönüştürmek olmuştur. Böylece tüm toplum, adeta tek tip bir zihniyete büründürülmek istenmiştir. Biz bu anlayışın artık değişmesini istiyoruz. Eğitimdeki bürokratik vesayetten vazgeçilmelidir. Kabul etmemiz gerekir ki, mevcut sistem toplumun ihtiyaçlarına karşılık verecek nitelikte değildir. Ne aileler ne de çocuklar onlarca yıl maruz kaldıkları bu zorunlu süreç sonunda isteklerini ve beklentilerini karşılamaktadır."

FOTOĞRAFLI