İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'ne bağlı Mavişehir'de, yeşil alan olarak görünen bölgenin toplu konut alanına dönüştürülmesine, burada oturanlar tepki gösterdi. Bölgedeki site yönetimlerinin birleşmesinden oluşan Mavişehir Siteler Birliği, ortak basın açıklamasıyla yaşananlara tepki gösterdi. Birlik Sözcüsü Kahraman Turumtay, "Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölgeyi toplu konut alanına dönüştürülmesine izin verdi. Neden elindeki yetkiyi bakanlığa devretti? Bakanlık da inşaat firmasının düşük fiyattan araziyi almasını sağlayıp kamu zararına neden oldu. Belediye ve bakanlığı halka şikayet ediyoruz" dedi.
Kentin en lüks semtlerinden Mavişehir'de, yerleşimin başladığı 1985 yılından bu yana çok sayıda imar planı değişikliği oldu. Bölgede 25 bin 271 numaralı parsel, yeşil alan olarak belirlendi. 2010'da ise, Emlak Konut'un onayladığı planda rekreasyon alanı olarak belirlenen parsel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca toplu konut alanına dönüştürüldü. Ayrıca yanındaki yolun da ortadan kaldırılmasıyla diğer parselle birleştirilmesi sağlandı. Bölgedeki site yönetimlerinin birleşmesinden oluşan Mavişehir Siteler Birliği yöneticileri de, bakanlığın bu değişikliğe yapmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun neden olduğunu öne sürdü.
ORTAK AÇIKLAMA YAPTILAR
Siteler Birliği ortak basın açıklamasıyla, hem süreci anlatıp hem de tepkilerini ortaya koydu. Siteler Birliği yöneticisi Kahraman Turumtay, şöyle dedi:
"Bu parselde ilk olarak inşaat yapılacaktı. Ancak yapılan çalışmalara rağmen buraya inşaat yapılması yer yapısından dolayı mümkün olmadı. Bundan sonra 2008 yılında TOKİ, Mavişehir'deki alanları satmaya başladığı. 25 bin 271 numaralı parselde, 2008'de vasıfsız arsa olarak 41.5 milyon TL'ye satışa çıktı. O zaman Mavişehir'deki bütün arazileri alan inşaat firması, bu parseli almıyor. Aynı parsel 2010'da rekreasyon alanına dönüştürüldükten sonra 2011'de yeniden satışa çıkartıldı. Ancak bu kez fiyatı 4,5 milyon TL oldu. 23 bin metrekarelik alan, yine şirket tarafından satın alındı."
Bu satın almadan sonra yaşananları anlam veremediklerini söyleyen Kahraman Turumtay, şöyle konuştu:
"2001 yılı şubat ayında yaşanan bu satın almadan sonra, aynı yılın Kasım ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, anlaşılmayacak biri şekilde elindeki yetkileri bakanlığa devretti ve bölgenin toplu konut alanı olarak ilan edilmesinin önünü açtı. Bakanlık da bir gün sonra toplu konut alanı kararını verdi. Biz soruyoruz, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölgeyi toplu konut alanına dönüştürülmesine neden izin verdi? Neden elindeki yetkisi bakanlığa devretti? Bunu bize açıklamak zorunda. Bunun yanında Bakanlık da inşaat firmasının düşük fiyattan araziyi almasını sağladı, bir kamu zararına neden oldu. Hem Aziz Kocaoğlu'nu hem de bakanlığı halka şikayet ediyoruz." 

FOTOĞRAFLI