Ali GÜNDOĞAN/MARMARİS(Muğla), () - ÜLKENİN en yeşil kentlerinden olan Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, 1996-1997 yıllarında çıkan yangınlarda kül olan yaklaşık 10 bin hektarlık ormanlık alanın bir bölümü kendiliğinden tekrar yeşillendi. Bölgenin önemli bir bölümünün, yanan ağaçların tohumlarından filizlendiği belirtildi.
Marmaris'in oksijen deposu olarak adlandırılan, 21 kilometre mesafedeki Çetibeli, Mal Deresi ve Okluk Koyu mevkilerinde 1996- 1997 yıllarında çıkan yangınlarda yaklaşık 10 bin hektar kızılçam ormanı kül oldu. Yangınların ardından vatandaş ve devlet el ele verdi, ülke çapında kampanyalar başlatıldı. Bölgede ağaçlandırma çalışması yapıldı. Ancak yanan alanların önemli bir bölümü kendiliğinden yeşerdi. 300 derece sıcağa kadar dayanıklı olan kızılçam tohumları, küllerin altında çimlendi ve filizlendi.
Yanan alanların 20 yıl önceki ve şimdiki fotoğraflarını gösteren Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, "1968'den bu yana yanan alanların her metrekaresinde ağaçlandırma çalışması yapılmıştır. Zaten, kanun gereği yanan alanlarda en geç bir yıl içinde tekrar ağaçlandırma çalışmalarına başlanması gerekiyor" dedi.
ERKEN İHBAR ÖNEMLİ
Yangından sonra yapılan çalışmalardan çok öncesinde alınan önlemlerin önemine değinen Zeybek ayrıca, toplumun her kesiminin duyarlılığının özellikle de erken ihbarın değerine vurgu yaptı. Zeybek, "Yangınlara erken müdahale kadar, erken ihbar da çok önemli. Vatandaşlardan, ormanlık alanlarda en ufak bir duman dahi görseler, vakit kaybetmeden Alo 177'yi aramalarını istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI