MARDİN Ortak Kadın İşbirliği Derneği öncülüğünde düzenlenen toplantıda, kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının işletilmesi ele alınırken; kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar tartışıldı.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Etkin ve Sürdürülebilir Modellere Doğru Yerel İşbirlikleri Oluşturmak Projesi kapsamında, Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Mardin'deki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü emsilcileri katıldı. Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği Temsilcisi Hülya Çelebioğlu, proje hakkında bilgiler verirken şöyle dedi:
"Projemizin uyguladığı 3 il; Mardin, Trabzon ve Nevşehir'de kadına yönelik şiddet alanında çalışan proje ortağı 3 kadın sivil toplum örgütlerinin kapasitelerini artırmak, her 3 ilde yerelde bu alanda ilişkin farkındalık ve işbirliği sağlamaya yönelik çeşitli eğitimler, toplantılar ve atölyeler düzenlemektir. Yerel işbirlikleri oluşturmak suretiyle, kadının insan haklarının korunması ve geliştirilmesini, kadına yönelik şiddetin önlenmesini sağlamak amacıyla işbirlikleri geliştirme atölyesini düzenliyoruz."
Kadın Dostu Kentler Ortak Programı Mardin Yerel Koordinatörü Aylin Çelik de, yaklaşık olarak 8 aydan bu yana bu projenin çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek, yaptıkları atölye çalışmaları hakkınad bilgiler verdi. Artuklu Belediyesi Kadın Vardiya Hizmetleri Müdürü Sevgi Yağmurcukardeş ise, müdürlüklerinin 2 ay önce kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Şiddete maruz kalan kadınlara Yaşam Evleri ve Sevgi Evlerinin kurulması için çalışmalarımız olacaktır. Müdürlüğümüzün yapacağı hizmetlere geniş çaplı çalışmalara da yer verilecektir. Yapılan plan ve program çerçevesinde, kadınlarımızın bedensel, ruhsal, sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitsel bakımdan destekleyip ve güçlendirmek, kadınının istihdamını arttıracak ticari faaliyetleri ve kadın girişimleri destekleyen çalışmalar yapacağız. Ayrıca eğitim amaçlı toplantılar yaparak kadınların eğitim, sağlık, kültür gibi çalışmalarda karar mekanizmalarına dahil edeceğiz. Çalışmalarımız bunlarla sınırlı olmayacaktır. Birlikte bu yolda yürüyeceğiz."
Konuşmaların ardından toplantı, 2014 yılında kadına yönelik şiddet konusunda gerçekleşen ve gerçekleşmeyen faaliyetlerin görüşülmesi, önerilerin aktarılması ve 2015 yılında yürütülecek faaliyetler masaya yatırıldı.

FOTOĞRAFLI