GAZ DEŞARJI ENDİŞESİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madendeki su tahliyesinden önce tahkimat ve oradaki malzemelerin çıkartılmasına önem verdiklerini belirtti. İşçilerin vardiyalı olarak çalıştığını belirten Yıldız, gaz deşarjından endişelendiklerini belirterek, ''Bundan sonra su seviyesi düşüşü olarak, 800 metrenin altına düştüğü için daha hassas davranmamız gereken bir nokta var. Ola ki 780'den daha sonra her hangi bir gaz deşarjı, karbondioksitle alakalı gaz deşarjı olmasın, kurtarma ekipleriyle ilgili herhangi bir risk oluşmasın'' dedi.
Gazetecilerin çalışmalar hangi derinlikte devam ediyor sorusuna Bakan Yıldız, şunları söyledi:
''800 kodun altına inildi. Bizim için önemli bir eşik noktasıydı. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe, karşımıza hangi tablonun çıkağını şu an bilemiyoruz. Çekme işi artık desandreden değil, nefeslik kısmından aktarılmış oldu. Her iki tarafından olası su çekme ihtimaline karşı güçleri artırıldı. Kullanmayacak dahi olsak bunların güçleri artırıldı. İlk amacımız 770'ler 780'ler koduna gelmek.''
ÖNCELİK İŞÇİLERE ULAŞMAK
Maden ocağıyla ilgili son geçtiğimiz haziran ayında yapılan denetim raporunda, ocakla ilgili 8 kusur bulunduğu ama bunların ayrıntılarının belirtilmediğinin sorulması üzerine Yıldız, şunları söyledi:
"Biz işçi kardeşlerimiz çıkartılana kadar bu konularla alakalı denetimlerin, idari soruşturmaların, müfettişlerin sayın Çalışma Bakanımızın görevlendirdiği iş müfettişlerinin her birisi, işlerine devam ediyorlar. Ama biz gündemimizi buraya yoğunlaştırmak istiyoruz. Doğru olan da budur. Öncelikli işçi kardeşlerimize ulaşmak, bunların her biri kamuoyuyla paylaşılacak. Sektörün içinde paylaşılacak, artılar neler, eksiler neler kimlerin ne ihmali var, bunlar kamuoyuna aktarılacak.''
SİGORTASIZ İŞÇİ YOK
Sigortasız işçi var mı? sorusu üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Çalışan sayısı 180 kişi ve tamamının sigortalı olduğunu arkadaşlarımız tespit etti'' dedi.
İşçilerin 3 aydır ücret alamadığının belirtildiği ve bununla ilgili yardım kampanyası başlatılıp başlatılmayacağı sorusu üzerine de Bakan Çelik, bütün yaraların sarılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, maden ocağındaki incelemeleri sırasında torba yasayla ilgili bu sıkıntıların olacağının belli olduğunu söylediği iddialarına ilişkin de Bakan Çelik, şunları söyledi:
"Şimdi torba yasada önemli olan konulardan birisi emeklilik yaşı ve çalışma saatleriyle ilgiliydi. Bizim o zaman da görüşümüz buydu bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bir düzenleme yapıyor TBMM. Bu düzenlemeye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kim varsa herkes uymak zorunda. Ama yapılan daha önceki sözleşmelerin karşılığında bu yeni düzenleme, bir işletmeler acısından olumsuzluk oluşturuyorsa, bunu da yine düzeltecek olan TBMM'dir, siyasi iradedir. Bu konuda da çekincemizin olmadığını söyledik. Burada garip olan henüz işletme sahipleri yeni yasaya göre bir tek maaşı dahi ödemeden bununla ilgili işi durdurma gibi ve ücretleri ödememe gibi bir durumla uygulamaları kabul edilebilir değil. İzahı mümkün değil. Bunu biz zaten her iki bakanlık olarak açıklamıştık. Sözleşme gereği bir fark oluşuyorsa, bunu gidermek tabii ki kamunun görevidir, hükümetin, Meclis'in görevidir. Bu konu bahane edilerek henüz bir maaş dahi ödemeden bu yola girilmesi ocakların belli bir süre kapalı tutulması doğru değildir. İzahı yapmaları mümkün değildir.''