Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - MAKİNA Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, LPG'li otomobillerle ilgili araç muayene istasyonlarına gaz sızdırmazlık raporu beyan etme zorunluluğunun 2012'den itibaren kaldırıldığını, bu nedenle patlamaya hazır bomba gibi binlerce aracın sokaklarda dolaştığını söyledi.
Türkiye'de kullanılan LPG'li araçların denetlenmemesinin çok ciddi tehlikelere neden olabileceğini savunan Hasan Emir Kavi, Adana'daki kontrol istasyonlarından 2011'de 45 bin 172 araç sızdırmazlık raporu alırken, 2015'te bu sayının 20 bin 552'e düştüğünü belirtti. Kavi, "LPG'li araçlarda sızdırmazlık kontrol edilmezse bir süre geçtikten sonra sıkıntılar başlar. Bir kaç yıl daha, önceki periyodik kontrollerin etkisiyle araçlar sağlıklı çalışır. Ancak daha sonra ölümlü ve yaralanmalı kazaların sayısı artmaya başlayacaktır. Bu yüzden küçük bir kazada bile büyük patlamayla sonuçlanabilir" dedi.
Türkiye'deki her 100 araçtan 41'inin yakıt olarak LPG kullandığını belirten Kavi, araç muayene istasyonlarının LPG sızdırmazlığını hafif kusur saymasının kabul edilemeyeceğini belirterek şöyle konuştu:
"Ülke genelinde bilinçsizce ve denetimsizce kullanılan bu araçlar bizi kaçınılmaz facialar karşısında seyirci bırakıyor. Maalesef ülkemizde zorunluluk olmasa da kendi güvenlikleri için denetimini düzenli yaptıran araç sahibi yok denecek kadar az. Ülkemizde zorunlu denetimin kaldırılması birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Denetimsizlik sonucu ortaya merdiven altı diye tabir ettiğimiz denetimsiz firmaların artması başlıca sorunlardandır. Bu firmalarda standartları bilmeyen, hangi ekipmanın hangi görevi gördüğünden haberdar olmayan, bilinçsiz personelin taktığı LPG kitleri vatandaşlar için tehlikeyi arttırmaktadır."
LPG'nin ekonomik olmasından dolayı tercih edilen bir yakıt olduğunu belirten Kavi, "LPG'li araçlar tehlikelidir, mantığı çok doğru değil. Kurallarına uyulduğu ve uygun denetimler yapıldığı takdirde, LPG'li araçların kullanımında hiçbir sorun yoktur. Çevreye diğer yakıtlara göre daha az zarar veren ve ekonomik olarak da avantajlıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI