TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yaptığı anlaşma kapsamında Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda eğitim verilecek 185 Libyalı asker, bot bağlayarak eğitime başladı.
Libya Ordusu'nun yeniden yapılanması süresince Türk Silahlı Kuvvetleri ile yapılan anlaşma gereği Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi'nde eğitim verilecek er ve subay statüsündeki 3 bin Libyalı askerden 185 kişilik ilk kafilenin 14 hafta sürecek eğitimi başladı. Isparta Dağ Komando Alayı'ndaki eğitimde Libya askerlerine, Türk komandolarının eğitimlerini nasıl yaptıklarını gösteren video izletildi. Videonun yemin töreniyle ilgili bölümde Komando Albay Ersin Altay, araya girerek bu görüntüyü 2 kez izletti. Albay Altay, şöyle dedi:
"Türk askeri askerlikten önce mutlaka askerlik yeminini yapar. Şu anda onu izliyorsunuz. Türk askeri barışta ve savaşta, denizde ve havada, her zaman ve her yerde milletine ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle hizmet, kanunlara ve nizamlara ve amirlerine itaat edeceğine yemin eder. İcabında vatanı uğruna seve seve canını feda edeceğine namusu üzerine and içer."
SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇTİLER
Video gösterimi ardından hava sıcaklığının sıfırın altında 3 dereceye kadar düştüğü Isparta'da sağlık kontrolünden geçen Libyalı askerlere tetanos, menenjit ve kızamık aşısı yapıldı.
Libya'dan sivil kıyafetlerle Isparta'ya getirilen askerlere ayakkabı numaralarına göre botları verildi. Sonra sırasıyla kamuflaj kıyafetleri, iç çamaşırları, diş macunu ve fırçasına kadar ihtiyaç duyacakları her şey takım olarak teslim edildi. Kıyafetlerini alan askerlere, Türk askerleri giyinme ve bot bağlama konusunda yardım etti. Özellikle Libyalı askerler bot bağlarken çok zorlandı.
ASKERLER BASINA KONUŞTU
Komando kıyafetlerini giydikten sonra gazetecilere röportaj veren LibyaLI askerlerden Süleyman Said Yusuf, "Kendimi Libya'da gibi hissediyorum. Herhangi bir problemimiz yok. Eğitimimizi tamamladıktan sonra Libya'ya döneceğiz. Burada olmaktan mutluyuz" dedi. Ahmet Salih Muhafa ise, "Türk ordusu bizim bildiğimiz kadarıyla dünyadaki en kuvvetli ordu. Türk ordusunun askerleri bize çok iyi davranıyor. Onları arkadaşlarımız olarak gördük, öyle karşılandık" diye konuştu. Abid El Fettah da şunları kaydetti:
"Türk ordusu NATO'da görev alıyor. Türk halkının ilgisi bize çok güzel. Bunu biliyoruz. Türk ordusunu yakından tanıyoruz. Libya'daki durum inşallah daha da güzelleşecek. Libya halkı da bizi takip ediyor. Yeni taburumuzu oluşturduk ve orduda görev alacağız. Karada ve havada biz de Türk Ordusu gibi görev almak istiyoruz."
Isparta'da 14 hafta boyunca eğitimden geçecek Libyalı askerler, eğitim sonrası ülkelerine dönerek profesyonel ordunun oluşmasına katkı sağlayacak.