ŞEHİR Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltılıp, yerine belediye binası yapılmak istendiği iddiasıyla Aliağa Belediye Başkanı MHP'li Serkan Acar, Belediye Başkan Danışmanı Ömer İşlek ve emekli arkeolog Pınar Aydemir hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Öte yandan, Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi'nin 3 bine yakın arkeolojik eserinin taşındığı Aliağa Belediyesi Misafirhanesi'nin sığınağını kanalizasyon patlaması sonucunda, su ve lağım suyu bastı.

Savcılığa geçen 20 Şubat'ta verdiği dilekçesinde, içinde 3 bine yakın tarihi buluntu yer alan Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin kuruluşundan bugün kadar yaşanan süreç hakkında bilgiler veren Ahmet Tuncay Karaçorlu, son yerel seçimlerin ardından göreve gelen MHP'li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ın müzenin yıkılması ve yerine belediye hizmet binası adı altında inşaat rantı amaçlayan bir yapı yapılması girişimleri yeniden başladığını belirtti. Başkan Acar'ın ilk müzedeki pasif görevde olan arkeoloğun görevine son verildiğine dikkati çeken Karaçorlu, dilekçesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin özgün bahçe duvarı yıkılıp, 10 metre daraltılıp, alçaltılmıştır. Özgün bahçe kapıları da sökülüp, hiçbir güvenlik görevlisi bulundurulmayarak müzeye tahrip amaçlı girişi kolaylaştıracak hale getirilmiştir. Bugünlerde ise binanın dayanıksız olduğuna dair ısmarlama bir rapor oluşturulmaya çalışılarak müzenin yıkılmasını sağlam için yasadışı, yeni adımlar atılmıştır. Geçen 23 Şubat tarihinden sonraki günlerde yıkımına başlanacağı, Belediye Başkanı Serkan Acar, Belediye Başkan danışmanı Ömer İşlek ve yetkisi olmadığı halde Kyme Kazı Başkanlığı adına yasadışı onaylar veren emekli arkeolog Pınar Aydemir tarafından ilan edilen bu bilim, hukuk ve toplumsal faydayı yok sayan, kamusal kaynakların yağmalanmak istendiği, akıl almaz uygulama gecikmeden durdurulmalı. Ağır cezalık bir suç olan bu işlemi yapanlar ve gözyumanlar yargılanmalı, gerekçe gösterilen tüm izinler ve ısmarlama bina dayanıklılık raporu yeniden incelenmeli. Bu önemli müzemiz eksiklikleri tamamlanıp ve çalışma kadrosu oluşturulup, ülkemizin ve Aliağa'nın kamusal hizmetinde yer almalıdır."

Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmak üzere tahliye edilmesi kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen talimatla geçen 2 Mart'ta durdurulmuştu. Ancak, buna rağmen Aliağa Belediyesi Misafirhanesi'nin sığınağına müzedeki 3 bin kasa eser taşınmıştı. 

Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi'nin 3 bine yakın arkeolojik eserinin taşındığı Aliağa Belediyesi Misafirhanesi'nin sığınağını kanalizasyon patlaması sonucunda, su ve lağım suyu bastı. İZSU ve belediyeye ait araçlar içerideki suyu tahliye etmeye çalıştı.