Bünyamin YIL/ADANA, () - ADANA'nın merkez Seyhan İlçesi'ndeki kurbanlık hayvan pazarında veteriner hekimler satışa sunulan dişi koyunların gebe olup olmadığını portatif ultrason cihazıyla kontrol etti.
Doğu ve iç Anadolu illerinden Adana'ya koyun ve keçi getiren besiciler için Fatih Mahallesi'ndeki pazar yerinde hayvanlarını satmaya başladı. 400 ile bin 150 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bekleyen kurbanlık koyun ve keçiler arasında dişilere yönelik Seyhan Belediyesi veteriner ekibi gebelik kontrolü yaptı. Görevli veteriner Evren Sonyürek, portatif ultrason cihazıyla dişi koyunların arasına girip, gebelik kontrolü yaptı. Kontrol edilen hayvanlarda gebelik saptanmadı.
Veteriner Evren Sonyürek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 150 gün gebelik süresi olan koyun ve keçilerin gebeliklerinin ilk 50 gününe kadar kesilmesine izin verildiğini, daha uzun süreli gebe olan hayvanların satışının yasak olduğunu belirtti.
GEBE DEĞİLSE KESİLEBİLİR
Kurban Bayramı'nda vatandaşların daha çok koç satın alıp, kestiğini ancak dişi koyunların da gebe olmamak şartıyla kurban edilebileceğini vurgulayan Evren Sonyürek, kontrollerin bayramın 3'üncü gününe kadar süreceğini bildirdi.
Dişi koyun satan Vanlı besici Halit Aydoğan ise 10 gün önce pazara 65 hayvan getirdiğini ve şimdiye kadar 15 tane sattığını söyledi. Aydoğan, erkek koyunların 600 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulduğu pazarda dişi koyunlarını 400-600 lira arasında pazarladığını, dar gelirli vatandaşların tercih ettiğini dile getirdi.
Belediye veterinerleri, kurbanlık pazarında erkek koyunlar arasında kulak küpesi olup olmadığını, kurban edilmesi konusunda herhangi bir engelli bulunup, bulunmadığını da kontrol etti.

FOTOĞRAFLI