KÜLTÜR ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Mardin'deki Artuklu Üniversitesi'nde, Lübnanlı yayıncı Mohammed Ali Abdoulhafeez Beydoun’a 'Fahri Doktora' unvanı verilmesi törenine katıldı. Yayman, "Cumhuriyetimiz'in 100'üncü yılında, yani 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Bunun yolu da Mardin'den geçiyor. Çünkü Mardin, Kudüs, Venedik, Vatikan gibi çok önemli bir inanç  ve kültür merkezi" dedi.
Mardin Artuklu Üniversitesi AKM salonunda düzenlenen, fahri doktora ödül törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitesinin bazı akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Mardin Türkiye hikayesinin özeti gibidir. Mardin çok dilli, çok kültürlü ve çok dinli olarak tasvir ediriz Mardin'i. Mardin Kültür ve Turizm Bakanlığı için çok önemli bir şehir" dedi. Yayman, şöyle devam etti:
"Gelenekle, geleceği birleştiren bu şehir yeni Türkiye'nin, yeni Türkiye hayalinin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Çünkü Mardin'de yürüdüğünüzde, hiç kimseye dini sorulmaz, dili sorulmaz, mezhebi sorulmaz, herkes burada kardeşçesine yaşar. Mardin'in sadece Türkiyemiz'e değil, sadece Ortadoğu'ya değil, sadece Avrupa'ya değil, Mardin'den yükselen evrensel bir kardeşlik mesajı var ve dünyanın da en çok ihtiyaç duyduğu şey bu kardeşliktir. Mardin bu evrensel mesajını bütün dünyaya duyuracak. Muhammed Ali Bey çok önemli hizmetlere imza atmış bir insan. Kendisi insanların gönlünü kazandığı için en büyük hediyeyi kabul etmiş oluyor. Ortadoğu'da taş üstünde taş bırakmayanlar, Ortadoğu'ya demokrasi adı altında kan, gözyaşı ve şiddet getirenler ve bir post modern, bir haçlı zihniyeti etrafında Türkiye'nin huzurunu bozmak isteyenleri bütün dünyada görüyoruz. Türkiye'de yöneticilerin Almanya ve İngiltere'deki yönetimler hakkında bir şey dediğini duydunuz mu? Duymadınız. Çünkü Türkiye, kendi işine, gücüne bakan ve demokrasisini, istikrarını büyütmek isteyen bir ülkedir. Ama Türkiye'ye dost görünen batılı müttefiklerin nasıl iki yüzlü davrandıklarını hep beraber görüyoruz. İslam alemindeki katliamlara sesini çıkarmayan bu batı medeniyetinin, tek dişi kalmış batı medeniyetinin nasıl sınıfta kaldığını hep birlikte görüyoruz. Onun için bizim bir ve beraber olmamız çok önemli. Türkiye'nin dirliğine, birliğine ihanet edenler ve Türkiye'de çukur siyaseti yapanlara karşı Mardin, zaten en güzel cevabı vermiştir ve vermeye devam edecektir. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında yani 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Bunun yolu da Mardin'den geçiyor. Çünkü Mardin, Kudüs, Venedik, Vatikan gibi çok önemli bir inanç merkezidir ve kültür merkezidir. Burası saklı bir hazine gibidir.".
Fahri doktora ödülü alan Muhammed Ali Baydun ise "Bu ödülü bütün ilim adamları, editör, düşünürlerin adına kabul ediyorum. Kitaplarımız Müslüman çoğunluğun ve azınlığının bulunduğu her yerde, Dünya'nın dört bir yanında okutulmaktadır. Kitaplarımızı 50'den fazla ülkeye ihraç etmekteyiz. Bunun yanında Dünya'nın dört bir yanında yazarlarımız vardır. Arapça'dan, uluslararası dil olan Fransızca, İngilizce ve İspanyolca'ya çevrilmiş 500'den fazla kitabımız var. Arap ve İslam dünyasında bulunan yüzlerce, belki de binlerce üniversite arasında İslam medeniyeti kültürünün yeniden ihya edilmesi ve el yazmalarının ortaya çıkarılarak neşredilmesi, genel olarak Müslümanlar'ın özel olarak öğrencilere ve öğretim görevlilerine ulaştırılmasında gayretleri olanların onurlandırılmalarına ön ayak olması için Mardin Artuklu Üniversitesi'ne takdirlerimi sunuyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, Lübnanlı yayıncı Mohammed Ali Abdoulhafeez Beydoun’a Fahri Doktora Unvanı takdim etmesiyle tören sona erdi.

FOTOĞRAFLI