İsmail AKKAYA- Hasan DÖNMEZ/KONYA,()-KONYA'da polis, jandarma, sağlık, itfaiye, orman yangın ve AFAD, '112 Acil Çağrı Merkezi' çatısı altında toplandı. Acil yardım talebinde bulunmak isteyenler, sadece 112 Acil Çağrı Merkezi hattını arıyor.
Acil çağrı hizmetlerinin verimli ve hızlı bir şekilde sunulması, ilgili birimler arasında koordinasyonun hızlı bir şekilde yapılması için 110-112-155-156 ve 177 numaralı acil yardım telefonları, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tek numara olan 112 altında toplandı.
Projenin 2003 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde başlatıldığını ve 15 ilde pilot uygulamaya geçildiğini ifade eden 112 Acil Çağrı Merkezi'nden sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, Konya'da bu sistemin 2014 yılı Nisan ayında faaliye geçtiğini belirtti. Sağlam, acil çağrı merkezlerinin tek çatı altında toplanmasındaki amacın, insanların başına bir olay geldiğinde 'acaba ben neyi aramalıyım' tereddütlerini gidermek, bununla birlikte acil hizmetlerin koordinasyonlu ve hızlı bir şekilde sunulmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
''ACİL YARDIM KOORDİNELİ YAPILIYOR''
Bu sistemin kısa sürede yurt genelinde uygulanacağını ifade eden Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, şunları söyledi:
''Başta sağlık teşkilatımız olmak üzere, emniyet, jandarma, orman, AFAD ve itfaiye teşkilatımız burada faaliyet gösteriyor. Burada faaliyet göstermeyen teşkilatlarımızla da, belediyeler, karayolları veya ilgili diğer kurumlarla da olayın cinsine göre buradaki arkadaşlarımız tarafından irtibat kurularak yönlendirme yapılıyor. Burayı arayan vatandaşlarımız, 112 numarasını çevirdiklerinde, karşılarına ilk olarak 'çağrı alıcı' dediğimiz görevli arkadaşlarımız çıkıyor. Arkadaşımız arayan kişinin kimlik bilgilerini alıyor. Arayan kişinin sistem içinde, sabit numaralardan arıyorlarsa konum bilgileri düşüyor. Cep telefonundan arıyorlarsa, o bölgeye yakın baz istasyonu konumu düşüyor. Çağrı alıcı arkadaşımız, bu kimlik bilgilerini aldıktan sonra olayın cinsine göre çağrı yönlendiricisi arkadaşlarımıza yönlendiriyor. Onlar da olayı kendi çerçeveleri içinde yönetiyorlar. Eski sisteme göre zaman kaybı olmuyor. Bir olaya hem itfaiye, hem emniyet ve hem de sağlık teşkilatının müdahale etmesi durumunda buradan koordine edilerek etkin bir şekilde müdahale etmesi amaçlanıyor.''
TEKNOLOJİ ASELSAN ALTYAPISI
112 Çağrı Merkezi'nin konuşlandığı binanın teknolojik alt yapısının Aselsan tarafından yapıldığına dikkat çeken Sağlam, ''Milli bir teknolojik altyapımız var. Bir arıza olduğunda gerek uzaktan, gerekse bizzat buraya gelip müdahale ediyorlar''dedi.
Sağlam, binanın özel ses yalıtım sistemiyle dizayn edildiğini, alınan ihbarların 10 yıl dijital ortamda arşivlendiğini, bu arşivlerin yangın ve diğer afetler için özel muhafaza altına alındığını belirtti.
KRİZ MERKEZİ
112 Acil Çağrı Merkezi'nde aynı zamanda kriz merkezinin de bulunduğunu ifade eden Sağlam, kentte olağanüstü bir durum olduğunda ilgili kamu kurumları temsilcilerinin çağrılmaksınız kriz merkezinde toplanıp, alınması gereken önlem ve yapılması gereken müdahalelerle ilgili acil kararları aldığını kaydetti.
112 Acil Çağrı Merkezi'nden yaklaşık 180 kişinin görev yaptığını belirten Sağlam, ''Personelimiz 12/48 saat şeklinde çalışmaktadır. Görev yaptığı bu 12 saat içinde de kendi aralarında koordineli bir şekilde belirli saatler diliminde dinlenme odalarında dinlenip, görevlerine devam etmektedirler'' dedi.
3 MİLYON 400 BİN İHBAR
Sağlam, geçen yıl nisan ayından itibaren 3 milyon 400 bin ihbar aldıklarını belirterek, bunun da ortalama dakikada 5.5 ihbar ettiğini söyledi. Asılsız ihbar sayısının da fazla olduğunu vurgulayan Sağlam, vatandaşları asılsız ihbarlarda çağrı merkezlerini meşgul etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Sağlam, asılsız ihbarda bulunanları tespit edip haklarında 250 lira idari para cezası işlemi uyguladıklarını ayrıca gerekli hukuku işlemlerinde anında başlatıldığını belirtti.

FOTOĞRAFLI