Utku BOLULU/İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1 Kasım seçimlerini işaret ederek "Hiçbir iktidar, hiçbir koalisyon 13 yıldır olduğu kadar bu memlekete zarar veremez. İşte elimizde fırsat. Ona göre hesabınızı yapın" dedi. Ankara'daki patlamayla ilgili üzüntüsünü ve tepkisini dile getiren Kocaoğlu, Türkiye'de birlik beraberliği tesis etmeden hiçbir yere varılamayacağını belirterek herkesi ülkeye sahip çıkmaya çağırdı.
Büyükşehir Belediyezi İZSU Genel Müdürlüğü'nün Yeni Foça Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii'nde inşa edeceği İleri Biyolojik Arıtma Tesisi temeli törenle atıldı. Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Bedri Serter, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve ilçe belediye başkanları, partililer, bürokratlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Güne kötü bir haberle başladık. Bugün daha önceden çalışılmış TMMOB, memur ve işçi sendikaları, sivil toplum örgütlerinin barış talebiyle gerçekleştirdiği Ankara'daki mitingin başlangıç aşamasında üst üste iki bomba patladı. Vefat ve yaralılar var. Büyük bir üzüntü içindeyiz" dedi.
Üzgün ancak sert bir üslupla değerlendirmelerde bulunan Kocaoğlu, “'Senden benden', 'bu, şu alt kimlikten', 'o bu inançtan, şu bu mezhepten, bu tarikattan' diyerek memleketi 13 senede böldüler. Dinlemeler nedeniyle evde hanımıyla, çocuğuyla konuşamaz hale geldi toplum. Ve memleketin varını yoğunu satarak, Anadolu'ya yurt edindiğimiz 1071'den beri kurulan Türk Devletleri'nin birikimlerini satarak bitirdiler. Şimdi de insanlarımızı ölümün kucağına itiyorlar. Buna 'Dur' dememiz gerekiyor. Bütün konuşmalarımıza en çok ihtiyacımız olan birliktelik, beraberlik sözünü etmeden bu kürsülerden inmedim. Ama böyle bir gerçekle, böyle bir parçalanmışlık, böyle bir ötekileştirmeyle karşı karşıyayız. Bunu bu toplum, TC vatandaşların hepsi alt kimliği, mezhebi, dini ne olursa olsun beraber aşmak zorundayız. Her türlü engellere rağmen beraber aşacağız. Bu topraklar her türlü çileyi işkence ve saldırıyı yaşadı. Atatürk'ün önderliğinde yedi düvele karşı yoktan savaşmış bir toplumuz . Bizim insanımız bunlara mı teslim olacak? Bunların dayatmalarına mı teslim olacak. Bunun gereği mutlaka demokratik yollardan yapılacaktır. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.
Türkiye'de birlik beraberliği tesis etmeden hiçbir yere varılamayacağını belirten Kocaoğlu, bunun ülkenin geleceği ve ekonomisi için de şart olduğunu söyledi. Kocaoğlu “Ne yerli ne yabancı sermaye eğer bir ülkede istikrar yoksa, terör varsa, eğer bir ülke komşularıyla geçinemiyorsa, sıfır sorundan sıfır komşuya varıldıysa bu ülkeye yatırımcı gelmez. Bu ülkeye insanlar yatırım yapmaz bu ülke kalkınmaz. Türkiye yokuş aşağı ekonomik krize ve yokluğa doğru gitmektedir. Barış ve kardeşlik tesis edilmeden, dayanışma duyguları tekrar pekiştirilmeden bir noktaya varmamız mümkün değildir" dedi.
Türkiye'deki üç darbede de hayatta olduğunu ne olup bittiğini çok iyi bildiğini belirten Kocaoğlu, açılış ve temel atma törenlerinde siyasi konuşmadan yana olmadığını belirti. Kocaoğlu, “İşte elimizde bir fırsat. Hiçbir iktidar hiçbir koalisyon 13 yıldır olduğu kadar bu memlekete zarar veremez. Ona göre hesabınızı yapın! Ülke bir kilitlenmişlik içinde. Ülkenin rahatlaması lazım. 7 Haziran'da artık ülke 'Ben artık koalisyon istiyorum' dedi. Ülke bölünmesin, birlik beraberlik olsun. Bunun da yolu 1 Kasım'dan geçmektedir" dedi.
ÇAMUR KURUTMA TESİSİ YAPTIK
Kocaoğlu, temeli atılan 19'uncu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'yle ilgili yaptığı konuşmada ise İzmir'in Türkiye'nin çevre yatırımları konusunda örnek olduğunu söyledi. Yeni Foça arıtmasının yerini belirlemeden kanalizasyona başlamadıklarını belirten Kocaoğlu,yerini belirledikten sonra ise kamulaştırmanın çok uzun süre aldığına dikkat çekti. Kocaoğlu “Bugüne kadar sadece Yeni Foça'ya 65-70 milyon TL'li yatırım yaptık. Denizi, suyu, havayı koruyacağız. Bunların reklamı olmuyor. 61 milyon 500 bin TL'ye Avrupa'nın en büyük çamur kurutma tesisini yaptık. Çoğumuzun haberi yok. Ordan çıkan kuruttuğumuz 2 bin -2500 kalori civarında enerji olan çamurları çimento fabrikalarına yakıt olarak veriyoruz. Tam bir dönüşüm sağlanmış oluyor. Arıtma suyunu arazilerde kullanılması, yağmur suyu kanalları çalışmaları sürüyor. Yeni bağlanan 9 ilçede de altyapı yatırımlarını tamamlayacağız" dedi.
36 MİLYO TL'LİK YATIRIM
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeni Foça arıtması ile birlikte kentteki 19'uncu ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin temelini attı. İZSU Genel Müdürlüğü, kanal şebekesinin arıtma tesisine oranla daha uzun sürmesi nedeniyle öncelikli olarak kanal çalışmalarını başlattı. İlçede geçtiğimiz yıl başlayan altyapı çalışmaları kapsamında 88 kilometrelik kanal şebekesi döşeme çalışmaları devam ediyor. Yeni Foça'ya yapılacak atıksu arıtma, kanalizasyon ve atıksu terfi merkezleri elektrik temini işinin toplam bedeli 36 milyon 230 bin TL olduğu açıklandı. Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii'nde 26 bin metrekarelik alanda inşasına başlanan ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak. Avrupa standartlarında inşa edilecek tesis azot ve fosfor giderimini sağlayacak. Koku giderim sisteminin de yer alacağı tesiste, arıtılmış sular UV ile dezenfekte edilecek.

FOTOĞRAFLI