İZMİT (Kocaeli), ()- KOCAELİ Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu, yeni adli yılın başlaması nedeniyle yaptığı konuşmada, 'kuvvetler ayrılığı' vurgusu yaptı. Solakoğlu, baroların hukukun üstünlüğünü, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını savunduklarını dile getirerek, "Bu siyaset yapmaksa barolar siyaset yapmaya devam edecektir" dedi.
Kocaeli Adliye Sarayı önünde avukatların da katılımıyla bir basın açıklaması yapan Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, Dünya Barış Günü ile yeni adli yılın başlangıcının aynı güne rastladığını hatırlattı. Solakoğlu, komşu ülkeler Irak ve Suriye'de, Gazze’de savaşın acı yüzünü gösterdiğini, günümüzde etnik ve dini farklılıklar körüklenerek halkların birlikte yaşama umudunun yok edildiğini söyledi.
Türkiye'de yargının sorunları ve eksikliklerine de değinen Solakoğlu, kuvvetler ayrılığı ilkesindeki yürütmenin siyasi iktidarın keyfi kullanımına açık olduğunu söyledi. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlayacak olan hakimlerin dışarıdan gelen etkilere karşı korunmadığını da söyleyen Solakoğlu, "12 Eylül referandumuyla cumhuriyet tarihi sürecinde oluşturulan yargı ve adalet sistemini iyileştirilmesi amacıyla anayasada değişiklik yapılmıştır. Ancak yaşadığımız süreçte yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını kaybettiğini, HSYK üzerinde yürütme erkininin gücünün ve etkisinin azaltılması çabalarının boşa çıktığını görmekteyiz" diye konuştu.
İktidar partisi tarafından HSYK Kanunu’nda yapılan değişiklikle yargı üzerinde Adalet Bakanı’nın etkisinin arttırıldığını da belirten Solakoğlu, "Bugün ise yaklaşan HSYK seçimleri nedeniyle  siyasi iktidar tarafından hakim ve savcılara baskı yapıldığı kamuoyuna yansımıştır. Bugün Türkiye’de hiçbir birey ve grup yargıya güvenmemektedir" dedi.
Konuşmasında, özgür savunmanın hukuk devletlerinin olmazsa olmazı olduğunu ve avukatların adli bir yargılamaya etkin katılmasıyla bu sürecin sağlanacağını belirten Solakoğlu, "Avukatlık mesleğinin kalitesiyse ancak akademik kriterleri yeterli olan hukuk fakültelerinde hukuk eğitim almak ve iyi bir avukatlık stajı yapmanın dışında avukatlık mesleğine kabulünün sınavla yapılmasıyla arttırılabilir. Bu sebeple akademik kriterleri yetersiz olan hukuk fakülteleri derhal kapatılmalıdır. Avukatluk Kanunu’nda değişiklik yapılarak ‘Avukatlık sınavı getirilmelidir" dedi.
Baroların her zaman birer hukuk kurumu olduğunu da hatırlatan Solakoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizler hukukun üstünlüğünü, bağımsız ve tarafsız yargıyı, hukuk devletini savunduk. Baroların kamuoyu gündemine düşen ve tartışılan konularda açıklamalar yapmaları, görüşlerini bildirmeleri ‘siyaset yapıyorlar’ şeklinde değerlendirilmektedir. Yapılan bu değerlendirmeler son derece haksızdır. Çünkü hukukun üstünlüğünü, bağımsız ve tarafsız yargıyı, insan hak ve özgürlüklerini savunmak, siyaset yapmaksa barolar doğru yapmaktadırlar ve bu siyaset yapmaksa siyaset yapmaya devam edeceklerdir."

FOTOĞRAFLI